Isac Peltz - Foc in hanul cu tei
Romanul “Foc în hanul cu tei”, de Isac Peltz a apărut în anul 1934, la editura Adeverul, din București, fiind publicat în două volume, pentru ca mai târziu să apară într-un singur volum.
Povestea din spatele romanului conturează un caracter care speculează și domină, un caracter dur care vede întreaga lume ca pe o proprietate, totul fiind în fapt mult mai dramatic, iar finalul operei sugerează acest lucru.
Printre alte edituri care au publicat romanul, putem aminti de editura pentru Literatură, 1961, 1968 în format cartonat și broșat, editura Minerva, 1970, în format broșat, editura Eminescu, din colecția Romanul de Dragoste, 1974, în format broșat sau editura Hasefer, 1995, în format broșat, având un text introductiv semnat de fiica autorului, Tia Peltz.
Printre cele mai importante opere ale autorului putem aminti de “Meșterul viața”, 1919, “Fantoșe vopsite”, 1924, “Horoscop”, 1932, “Amor încuiat”, 1933 sau “Calea Văcărești”, 1933.
Romanul “Foc în hanul cu tei”, de Isac Peltz reprezintă un roman care pune accent pe tipul personajului parvenit, care nu are nicio legătură cu aspectele sociale care guvernează într-o societate, prezentând lumea dintr-un ghetou, o lume pe care a mai prezentat-o în alte romane ale sale, lume în care autorul creionează personaje cu un caracter îndoielnic, caractere umane calice, care duc o luptă interioară și care răbufnesc în orice moment spre a-și atinge scopul final, acela de a se îmbogăți prin orice mijloc posibil.
Romanul prezintă povestea unui tip pe nume Micu Braun, care ajunge să aibă un statut înalt în societate, după ce se îmbogățește prin mijloace imorale, bazate pe furt sau pe crimă.
Fire care pune accent pe aventură, Micu călătorește un timp prin America, de unde adună toate  principiile imorale, iar, atunci când revine în București, acesta cumpără un han, pe care îl asigură, dar pe care îl incendiază periodic, doar pentru a încasa asigurarea în urma incendiului.
Toate aceste lucruri de un caracter josnic pe care le face Micu, nu sunt de ajuns, acesta fiind un tip dur, ager la mânie și antisocial, pornind la orice pas un conflict cu cei din jur, iar, în momentul în care un slujbaș care îl ajută pe acesta, pe nume Ioină, se îndrăgostește de fiica acestuia, Liza, Micu răbufnește, gândind că acesta dorește să acapareze averea acestuia.
Ioină, văzând această repulsie din partea lui Micu, ajunge să pună la cale un plan, aflând că ultima dată acesta nu și-a asigurat hanul, așa că îi dă foc și este mai apoi condamnat la închisoare.
După toate cele întâmplate, Micu Braun este acaparat de gânduri, iar destinul se întoarce asupra acestuia, care moare subit, agonizând în propriile trăiri și remușcări.


sus