Filtre:
Edituri
 Editions Du Progres Moscou(2) Moscou(2) Cartea Rusa(2) Tineretului(2) Langues Etrangeres(1) Radouga(1) Stiinta si tehnica(1) Albatros(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (2)  5 - 10 Lei (1)
An aparitie
19581988
Limba
 Romana(7) Franceza(5)
Coperti
 Brosate(8) Cartonate(2) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Cutezatorii(2) Povestiri Stiintifico Fantastice(1)

Filtrează
Carti Ivan Efremov
Ordonează
Pagina: 1
Carti Ivan Efremov
Despre Ivan Efremov

Paleontolog si scriitor rus, o figura marcanta in renasterea SF-ului sovietic. S-a nascut la 23 aprilie 1908 in satul Vyritsa din guvernoratul Sankt Petersburg. In timpul revolutiei ruse, parintii sai au divortat, iar mama lui s-a casatorit cu un comandant al Armatei Rosii lasandu-i pe copii in Kherson pentru a fi ingrijiti de o matusa care a murit curand de tifos. Pentru o perioada, Iefremov a supravietuit pe cont propriu, dupa care s-a alaturat unei unitati a Armatei Rosii ca "fiu al regimentului" si a plecat cu aceasta la Perekop. In 1921 a fost lasat la vatra si a plecat la Petrograd (actualul Sankt Petersburg) pentru a studia. Acolo si-a finalizat educatia, combinandu-si studiile cu o varietate de slujbe.

In anul 1924, datorita influentei academicianului Petr Sushkin, Efremov a devenit interesat de paleontologie. Yefremov a intrat la Universitatea de Stat din Leningrad, dar a renuntat mai tarziu. Inca de la 19 ani a facut mai multe descoperiri si a publicat o monografie in coautorat cu Alexey Bystrow, care a fost premiata ulterior de Societatea Linneana din Londra. La mijlocul anilor 1930 a participat la mai multe expeditii paleontologice in regiunea Volga, in Urali si in Asia Centrala, si a condus un laborator de cercetare la Institutul de Paleontologie. In 1935 a sustinut examenele de iesire si a absolvit Institutul de Mine din Leningrad. In acelasi an a obtinut diploma de candidat in stiinte biologice. In 1941, a obtinut titlul de doctor in stiinte biologice. In 1943 a primit titlul de profesor.

In anii 1940, Yefremov a dezvoltat un nou domeniu stiintific numit tafonomie, pentru care a primit Premiul Stalin in 1952. Cartea sa Taphonomy a fost publicata in 1950. A aplicat multe principii tafonomice in munca sa de teren in timpul unei expeditii paleontologice in desertul Gobi din Mongolia. In acesti ani, a fost recunoscut ca un om de stiinta de succes si a castigat un premiu de stat pentru stiinta. Multi cercetatori americani l-au numit pe Yefremov parintele paleontologiei moderne, care a fuzionat datele geologice si paleontologice intr-o singura stiinta.

In 1944, Yefremov a scris prima sa lucrare de fictiune, o povestire scurta. Doi ani mai tarziu, a aparut The Land of Foam (Great Arc). Romanul The Road of Winds a fost scris pe baza unor expeditii stiintifice in Mongolia (1946-1949). Cel mai cunoscut roman SF al sau, Andromeda Nebula, a aparut in 1957. Aceasta carte este un panegiric la viitorul utopic "comunist" al omenirii. Societatea s-a dezvoltat in asa fel incat nu exista inegalitate materiala intre indivizi, iar fiecare persoana este capabila sa isi urmareasca nestingherita dezvoltarea personala. Sistemul de comunicare intergalactic leaga omenirea in comunitatea civilizatiilor simtitoare din Univers - Marele Inel al Civilizatiilor. Cartea a devenit o indrumare morala pentru multi oameni din Uniunea Sovietica.

Odata cu trecerea timpului, circumstantele socio-politice din lume au devenit din ce in ce mai ingrijoratoare, iar aceste schimbari au fost reflectate in romanul The Bull's Hour. Yefremov a incercat sa dea un avertisment cu privire la catastrofele care se apropie in mediul inconjurator, etica si sfera sociala. Multi au considerat romanul ca fiind o critica mascata a URSS, desi cercetatorii de mai tarziu au dovedit ca acest lucru era gresit. Romanul a aratat mai ales perspectivele fara iesire ale maoismului si ale capitalismului de gangster. Guvernul a acuzat romanul de antisovietism si a interzis publicarea acestuia pana la sfarsitul anilor 1980.

Yefremov a fost casatorit de trei ori. Prima sa casatorie, la inceputul anilor 1930, cu Ksenia Svitalskaya, a fost de scurta durata si s-a incheiat cu un divort. In 1936 s-a casatorit cu paleontologul Elena Dometevna Konzhukova, care i-a daruit un fiu, Allan Ivanovici Yefremov. La 1 august 1961, sotia sa a murit, iar in anul urmator s-a casatorit cu Taisiya Iosifovna Yukhnevskaya. Ultimul sau roman, Thais din Atena, publicat postum in 1973, ii este dedicat ei.

Opera: The Land of Foam (1946, La hotarul Oicumenei); Andromeda Nebula (1957, 1959, Nebuloasa din Andromeda); Razor's Edge (1963); The Bull's Hour (1968); Thais of Athens (Thais Athenian, 1972); Olgoi-Khorkhoi (1944); A Meeting Over Tuscarora (1944, Intalnire deasupra Tuscarorei); Stellar Ships (1944, Corabii astrale); Cutty Sark (1944); The Nur-i-Desht Observatory (1944, Observatorul Nur-i-Dest); The Heart of the Serpent (1958, 1961, (Inima sarpelui); The Yurt of the Raven (1959, Iurta corbului); Aphaneor, The Arkharkhellen's Daughter (1959); Five Paintings (1965); Road of Winds (1956, Roza vanturilor, nonfictiune).
Cărți populare scrise de Ivan Efremov: Nebuloasa din Andromeda

sus