J. D. Salinger - Franny si Zooey
Jerome David Salinger s-a născut pe 1 ianuarie 1919 la New York într-o familie de origine evreiască. A studiat la școli publice apoi a urmat  Academia Militară Valley Forge dar s-a înscris și la Universitatea New York și Columbia. Primele povești le-a publicat la nici 20 de ani într-o revistă locală, apoi cu ajutorul unui profesor a postat The young folks în revista Story. Odată cu venirea războiului, autorul a trebuit să lupte pe frontul din Normandia și chiar dacă în jurul său se aruncau bombe, el tot avea mașina de scris mereu la îndemână. Așa se face că după război începe să publice pentru ziarul The New Yorker și apoi a publicat colecția de Nouă povestiri. După ce publică De veghe în lanul de secară, cel mai cunoscut roman al său, va deveni un om retras publicului.
Romanul "Franny și Zooey" a fost publicat pentru prima dată la editura Little Brown în 1961. În limba română apare la editura Polirom în edițiile din 2002 și 2011.
Timp de 26 de săptămâni cartea a ocupat primul loc în New York Times însă părerile criticilor au fost mixte. De la "s-a făcut de rușine cu această lucrare" până la "tonul corect și îngrijorător o face de neuitat" au fost doar câțiva pași, însă părerile cititorilor vor fi întotdeauna cele mai importante. Prima adaptare cinematografică a fost în 1995 sub denumirea de "Peri", apoi a urmat cea produsă de Netflix în 2020 Dash&Lily.
Franny merge la un prânz romantic alături de iubitul său, Lane, însă nu durează mult până ce vede că de fapt el vrea doar să se vaite de studiile sale. Nu putea mânca nimic, așa că decide să îi explice cum are de gând să devină o femeie realizată mai devreme sau mai târziu. Avea cartea Calea unui pelerin și au început să discute despre religie, subiect ce pentru Lane nu era deloc interesant, el de abia aștepta petrecerile și meciul de fotbal din weekend. După ce Franny leșină și spune o rugăciune fără sunet, acesta își anulează planurile și are grijă de ea tot weekendul.
Zooey citește scrisoarea de la fratele său, Buddy, fără ca familia sa să știe. Acesta îi spunea cum fratele lor s-a sinucis și îl îndemnă să urmeze o carieră în actorie dacă încă este pasionat. Mama sa, Bessi, îl prinde cu scrisoarea în mână așa că decide că e timpul să îi spună că este îngrijorată de stare mentală a surorii lui, Franny, și de faptul că nu mai mănâncă deloc. Într-un moment de colaps ea îi spune că începe să semene prea mult cu Buddy și nu înțelege unde au dispărut copiii ei dulci și grijulii. Zooey merge în sufragerie unde o găsește pe Franny rugându-se și încearcă să îi explice că face asta degeaba. Asta o afectează pe fată și decide să se roage în dormitorul răposatului frate.


sus