Filtre:
Edituri
 Ion Creanga(4) Rao(3) Rao pentru copii(3) Regis(2) Wordsworth Classics(1) Penguin Books(1) Doina(1) Prietenii Cartii(1) Cartex(1) National(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (3)  5 - 10 Lei (7)  10 - 20 Lei (7)  20 - 50 Lei (2)
An aparitie
19702013
Limba
 Romana(14) Engleza(4) [bilingv]Romana si engleza(1)
Coperti
 Brosate(16) Cartonate(3)
Colectii
 Jurnalul National(2) Great Adventures(1) Cartile Copilariei(1)
Filtrează
Carti J. M. Barrie
Ordonează
Pagina: 1  
Carti J. M. Barrie
Despre J. M. Barrie

J. M. Barrie (n. 9 mai 1860 - d. 19 iunie 1937) a fost un dramaturg scotian, cel mai bine amintit drept creatorul lui Peter Pan. Fiu al unor tesatori scotieni, s-a mutat la Londra pentru a-si urmari interesul de a deveni dramaturg. Acolo i-a cunoscut pe baietii Llewelyn Davies care i-au inspirat capodopera. Bazat pe personajele fermecatoare ale lui Barrie, Disney a creat clasicul animat, Peter Pan, in 1953.

Scriitorul si dramaturgul J. M. Barrie s-a nascut in Kirriemuir, Angus, Scotia. Dupa absolvirea Universitatii Edinburgh in 1882, Barrie a lucrat ca jurnalist. A publicat primul sau roman, Better Dead (1887). Barrie a avut in curand un sir de romane populare plasate in Scotia, inclusiv A Window in Thrums (1889). Dupa ce a avut ceva succes cu fictiunea, in 1890 a inceput sa scrie piese. Piesa  Walker London a fost primita cu caldura. Comedia ridiculiza institutia casatoriei. In 1894 s-a casatorit cu actrita Mary Ansell.

In 1894, Barrie s-a casatorit cu o actrita, Mary Ansell. In 1897 a cunoscut familia Llewelyn-Davies-Arthur, Sylvia si cei cinci fii ai lor. De-a lungul timpului, Barrie s-a apropiat de familie si s-a indepartat de sotia sa. Din povestile pe care le-a inventat pentru a-i distra pe baietii Llewelyn-Davies a aparut personajul lui Peter Pan, baiatul care nu a crescut niciodata. Piesa Peter Pan a avut premiera pe scena londoneza si a devenit un mare succes. Publicul a fost atras de povestea fantastica a baiatului zburator care nu a crescut niciodata si de aventurile sale in Neverland cu copiii Darling. Barrie a scris si cartea Peter and Wendy bazata pe aceasta piesa (publicata in 1911), si a fost laudata de critici. Dupa Peter Pan, Barrie a continuat sa scrie, in mare parte, piese destinate adultilor. Mai multe dintre lucrarile sale ulterioare au avut un element intunecat pentru ei. The Twelve-Pound Look (1910) ofera o privire in interiorul unei casnicii nefericite si Half of Hour (1913) urmareste o femeie care intentioneaza sa-si paraseasca sotul pentru un alt barbat, dar decide ca trebuie sa ramana cand sotul ei ranit grav intr-un accident de autobuz. Ultima sa piesa importanta, Mary Rose, a fost produsa in 1920 si centrata pe un fiu vizitat de fantoma mamei sale.

Faima lui Barrie s-a extins pe masura ce averea lui crestea. A fost cavaler in 1913, anul in care a devenit si rector al Universitatii St Andrews. El a primit Ordinul de merit in 1922; in 1928 i-a succedat lui Thomas Hardy functia de presedinte al Societatii Autorilor; si a fost cancelar al Universitatii din Edinburgh din 1930 pana in 1937, anul in care a murit.

Dar viata sa privata a avut mai putin succes. Casatoria lui Barrie a luat sfarsit in 1910, acelasi an in care Sylvia Llewelyn-Davies a murit (sotul ei murise cu trei ani mai devreme). Barrie a adoptat cei cinci fii, „baietii pierduti”, dar unul a fost ucis in timpul primului razboi mondial si altul a murit inecat.

Barrie a murit din cauza unei pneumonii la o casa de ingrijire medicala din Manchester Street, Marylebone, la 19 iunie 1937. El a fost inmormantat la Kirriemuir langa parintii sai si doi dintre fratii sai. Locul sau de nastere de la 9 Brechin Road este intretinut ca muzeu de catre National Trust for Scotland. Ca parte a testamentului sau, el a dat drepturile de autor lui Peter Pan unui spital pentru copii din Londra.
Cărți populare scrise de J. M. Barrie: Peter Pan

sus