Filtre:
Edituri
 Paladin(3) Gallimard(3) Pan Books(2) Minerva(2) Librio(1) Longanesi(1) Gustav(1) Leda(1) Reflex(1) Cultura Romaneasca(1) Tandem Books(1) Z(1) Litera(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)  5 - 10 Lei (3)
An aparitie
19342021
Limba
 Romana(11) Franceza(4) Engleza(3) Germana(1)
Coperti
 Brosate(15) Cartonate(3) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Le Livre de Poche(2) Biblioteca pentru toti(2) Galeria Misterelor(1) Enigma(1) Felicia(1)

Filtrează
Carti James Cain
Ordonează
Pagina: 1
Carti James Cain
Despre James Cain

James Mallahan Cain (n. 1 iulie 1892 - d. 27 octombrie 1977) a fost un autor si jurnalist american. Cain s-a opus vehement etichetarii, dar, de obicei, este asociat cu scoala dura a fictiunii crimei americane si este vazut ca unul dintre creatorii romanului noir. Cateva dintre romanele sale despre crime au inspirat filme de succes.

James Mallahan Cain s-a nascut in Annapolis, Maryland. Tatal sau, James William Cain, a fost un profesor de engleza care a predat la St. John's College din Annapolis si a fost presedinte al Washington College din Chestertown, Maryland. Mama sa, Rose Mallahan, a fost o cantareata de opera. Parintii lui Cain, ambii de origine irlandeza, erau catolici, iar Cain a fost botezat de asemenea in Biserica Catolica. La varsta de 13 ani a abandonat insa biserica.

Cain a studiat la Washington College si a absolvit in 1910, la varsta de 17 ani. Dupa finalizarea studiilor, Cain a avut mai multe locuri de munca, fara a avea succes. El a studiat canto-ul o perioada, in speranta de a deveni cantaret de opera precum mama sa, dar cand i s-a spus ca vocea lui nu este suficient de buna pentru a face o cariera in in muzica, a decis sa devina scriitor. Cain s-a intors la Washington College pentru a preda engleza si matematica. In 1917 a obtinut un master in drama de la Universitatea Johns Hopkins si a inceput o cariera in jurnalism la Baltimore American, ca reporter. Aici l-a cunoscut pe H. L. Mencken, care va deveni mentorul si prietenul sau pe tot parcursul vietii. Mencken a admirat foarte mult munca lui Cain, iar mai tarziu a si publicat multe dintre povestile si articolele scurte ale sale in American Mercury.

Cariera in jurnalism a lui Cain a fost curmat, cand acesta s-a inscris in armata Statelor Unite, in timpul Primului Razboi Mondial. La intoarcerea in Statele Unite, Cain a continuat sa lucreze ca jurnalist, scriind editoriale pentru New York World, o piesa de teatru, o poveste scurta si piese satirice pentru The Nation, Atlantic Monthly si American Mercury. In aceasta perioada, Cain si-a stabilit o reputatie pentru comentariile sale satirice taioase, despre politica si societate.

Primul sau roman, The Postman Always Rings Twice, a fost publicat in 1934. Doi ani mai tarziu, Double Indemnity a fost serializat in revista Liberty. Cain s-a folosit de dragostea sa pentru muzica, in special de opera, in cel putin trei dintre romanele sale: Serenade, Mildred Pierce si Career in C Major.

In 1919 Cain s-a casatorit cu Mary Clough. Aceasta casatorie s-a incheiat cu un divort, iar el s-a recasatorit curand cu Elina Sjosted Tyszecka. Cain nu a avut niciodata copii, dar a fost aproape de cei doi copii ai Elinei dintr-o casatorie anterioara. In 1944, Cain s-a casatorit pentru a treia oara cu actrita de film Aileen Pringle, dar casatoria s-a terminat cu un divort doi ani mai tarziu.  A patra sa casatorie, cu Florence Macbeth, a durat pana la moartea ei, in 1966.

La mijlocul anilor 40, Cain publicase cele mai importante si mai populare lucrari ale sale. Desi mai multe dintre romanele sale au fost adaptate pentru film, el nu a obtinut niciodata succesul lucrarilor sale timpurii - The Postman Always Rings Twice, Mildred Pierce si Double Indemnity. Din motive necunoscute, Cain si ultima lui sotie au parasit Hollywoodul si s-au intors in Maryland in 1947. In urmatorii 29 de ani a scris inca noua romane; doar trei au fost publicate si niciunul nu a mai obtinut succesul scrierilor anterioare. Cain a murit in urma unui atac de cord la 27 octombrie 1977, in University Park, Maryland; avea 85 de ani. Moartea sa a starnit un nou interes pentru scrierile sale. Postman always rings twice a fost lansat ca un remake al filmului original din 1981.

Opera: Postman Always Rings Twice (Postasul suna intotdeauna de doua ori, 1934), Double indemnity (1936), Serenade (Serenada, 1937), The Butterfly (1947), Sinful Woman (1948), Jealous Woman (1950), Mignon (1962), Rainbow's End (1975), The Enchanted Isle (1985), The Cocktail Waitress (2012).


sus