Filtre:
Edituri
 Univers(5) Nemira(3) Mariner Books(1) Vintage Books(1) Houghton Mifflin Company(1) Flamingo(1) Alfred A. Knopf(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)  5 - 10 Lei (2)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19992021
Limba
 Romana(8) Engleza(5)
Coperti
 Brosate(13)
Colectii
 Cotidianul(3) Globus(1) Babel(1)

Filtrează
Carti Jhumpa Lahiri
Ordonează
Pagina: 1
Carti Jhumpa Lahiri
Despre Jhumpa Lahiri

Jhumpa Lahiri este o scriitoare contemporana consacrata pentru povestirile, romanele si eseurile ei in engleza si, mai recent, in italiana. Lucrarile ei majore includ un roman Omonimul si o colectie de nuvele, Interpreter of Maladies. In anul 2010, fostul presedinte american Barack Obama a numit-o membru al Comitetului presedintelui pentru arte si stiinte umaniste.

Lahiri s-a nascut la 11 iulie 1967, intr-o familie de imigranti indieni din statul indian Bengalul de Vest. Familia ei s-a mutat in Statele Unite cand ea avea trei ani; Lahiri a crescut in Kingston, Rhode Island, unde tatal ei Amar Lahiri a lucrat ca bibliotecar la Universitatea din Rhode Island. Tatal ei, care era bibliotecar la Universitatea din Rhode Island, a servit drept model pentru protagonista din nuvela ei numita Al treilea si ultimul continent.

A urmat studiile elementare la South Kingstown High School, iar mai tarziu, la Barnard College, obtinand o diploma de licenta in literatura engleza. Dupa absolvire a urmat Universitatea din Boston, de unde a primit mai multe diplome. Dupa ce a obtinut si o bursa la Fine Arts Work Center, ea si-a inceput cariera profesionala predand la Rhode Island School of Design si la Universitatea din Boston.

In paralel cu activitatea de predare, Lahiri si-a investit energia creativa si in scris. Ea s-a confruntat cu mai multe respingeri din partea editorilor pentru lucrarile ei literare timpurii. in cele din urma si-a facut debutul, cu o colectie de nuvele intitulata Interpreter of Maladies. Povestile se concentreaza asupra dificultatilor cu care se confrunta imigrantii indieni care traiesc in strainatate. Temele ei principale includ divergentele domestice si conjugale, avortul spontan si deconectarea dintre cele doua generatii de imigranti cu sediul in America.

Pe lângă publicarea de romane și colecții de povestiri, ea a contribuit și la revista The New Yorker. Aceste lucrări includ nuvele de ficțiune și non-ficțiune, cum ar fi The Long Way Home; Lecții de gătit.Lahiri a participat activ la promovarea muncii colegilor scriitori, fiind membru al PEN American Center. In plus, romanul ei The Lowland (2003) a fost selectionat pentru Man Booker Prize si a devenit finalist pentru National Book Award for Fiction.

In 2001, Lahiri s-a casatorit cu Alberto Vourvoulias-Bush, un jurnalist care era pe atunci redactor adjunct al Time Latin America si care acum este redactor principal al aceleiasi publicatii. In 2012, Lahiri s-a mutat la Roma impreuna cu sotul ei si cei doi copii ai lor, Octavio si Noor. La 1 iulie 2015 s-a alaturat facultatii de la Universitatea Princeton ca profesor de scriere creativa in Centrul Lewis pentru Arte.
Lucrari: Interpreter of Maladies (1999, colectie de nuvele); Unaccustomed Earth (2008, colectie de nuvele); The Namesake (2003); The Lowland (2013); Dove mi trovo (2018).
Cărți populare scrise de Jhumpa Lahiri: Interpret de maladiiPorecla

sus