Filtre:
Edituri
 Ballantine Books(17) Rao(5) Seuil(4) Pocket Books(4) Black Swan(3) Du Seuil(2) Londra(2) BCA(1) Henry Robbins(1) Le grand livre du Mois(1) Corgi Books(1) Doubleday(1) Lester and Orpen Dennys(1) France Loisirs(1) Diogenes(1) Dutton(1) Univers(1) Humanitas(1)
Pret
  5 - 10 Lei (3)
An aparitie
19422011
Limba
 Engleza(31) Franceza(8) Romana(8) Germana(1)
Coperti
 Brosate(39) Cartonate si supracoperta(8) Cartonate(1)
Colectii
 Rao contemporan(1) Raftul intai(1)

Filtrează
Carti John Irving
Ordonează
Pagina: 12
Carti John Irving
Despre John Irving

Romancier si scenarist nascut la 2 martie 1942 in Exeter, New Hampshire. John Irving a fost membru al programului de lupte Exeter, mai intai ca atlet si apoi ca antrenor. Conform afirmatiilor sale, acest program l-a invatat sa fie disciplinat si hotarat. Interesul sau pentu lupte este proeminent in multe dintre lucrarile sale.

A studiat la Universitatea din Pittsburgh un an, dupa care s-a mutat in Austria, unde s-a inscris la Universitatea din Viena. A calatorit prin Europa si a trait experiente care ulterior au fost relatate in romanele sale. S-a intors in America si a urmat cursurile Universitatii din New Hampshire, absolvind in 1965. Din 1967 pana in 1978 a predat la mai multe colegii si universitati, inclusiv la Windham College, la University of Iowa Writer’s Workshop si la Mount Holyoke College. S-a intors in America si, la sfarsitul anilor saizeci, a studiat scrierea creativa la Universitatea din Iowa.

Irving a debutat cu un roman numit Setting Free the Bears, care a fost publicat in anul 1968, cand avea 26 de ani. Desi romanul a obtinut un oarecare succes, nu a reusit sa atraga un public mai mare. Al doilea si al treilea roman au fost The Water-Method Man si The 158 Pound Marriage, avand deopotriva un succes mediocru.

Simtind ca romanele sale nu au fost bine primite din cauza superficialitatii editorului sau, Random House, l-a schimbat cu Dutton, care i-a asigurat o mai buna promovare. The World According to Garp (Lumea vazuta de Garp, 1978) a fost primul roman publicat de Dutton si a devenit instantaneu un succes, clasandu-l ca best-seller.

John Irving, care acum era un nume de mare succes in lumea literara, si-a lansat urmatorul roman intitulat The Hotel New Hampshire. Acesta a primit recenzii mixte, dar a fost rapid adaptat intr-un film. In anul 1996 si-a publicat colectia Trying to Save Piggy Sneed - care include nuvele si eseuri - si autobiografia The Imaginary Girlfriend. Intr-un interviu cu Mike Kilen pentru The Des Moines Register, publicat pe 26 octombrie 2017, Irving a dezvaluit ca titlul noului sau roman in curs este Darkness As a Bride. Titlul este inspirat din replici ale piesei lui Shakespeare, Measure for Measure: "If I must die, / I will encounter darkness as a bride and hug it in my arms."

Irving a fost nominalizat de trei ori la Premiul National al Cartii - castigand o singura data, in 1980, pentru romanul The World According to Garp (Lumea vazuta de Garp). De asemenea, in anul 1981 a primit un premiu O. Henry pentru nuvela Interior Space. In 2000, Irving a fost castigator al premiului Oscar pentru cel mai bun scenariu dupa romanul sau intitulat The Cider House Rules. In 2013 a castigat un premiu literar Lambda pentru romanul In One Person. In 1992, Irving a fost inclus in National Wrestling Hall of Fame din Stillwater, Oklahoma. In 2001 a fost ales in American Academy of Arts and Letters.

John Irving s-a imbogatit considerabil datorita succesului romanelor sale si, prin urmare, si-a dedicat tot timpul scrisului, cu exceptia unor functii didactice pe care le-a ocupat. De asemenea, a devenit antrenorul de lupte la liceul fiului sau. In prezent, John Irving locuieste in Vermont impreuna cu familia sa. El continua sa lucreze la cartile si adaptarile sale de ecran. El s-a dovedit a fi un „geniu comic” si un povestitor genial.

Opera: Setting Free the Bears (1968); The Water-Method Man (1972); The 158-Pound Marriage (1974); The World According to Garp (Lumea vazuta de Garp, 1978); The Hotel New Hampshire (Hotelul New Hampshire, 1981); The Cider House Rules (1985); A Prayer for Owen Meany (O rugaciune pentru Owen Meany, 1989); A Son of the Circus (1994); The Imaginary Girlfriend (Prietena imaginara, non-fiction, 1995); Trying to Save Piggy Sneed (collection, 1996); A Widow for One Year (Vaduva pentru un an, 1998); My Movie Business (nonfictiune, 1999); The Cider House Rules: A Screenplay (1999); The Fourth Hand (A patra mana, 2001); A Sound Like Someone Trying Not to Make a Sound (2004); Until I Find You (Pana te voi gasi, 2005); Last Night in Twisted River (2009); In One Person (2012); Avenue of Mysteries (2015).
Cărți populare scrise de John Irving: Lumea vazuta de Garp

sus