Filtre:
Edituri
 Penguin Books(2) Prietenii Cartii(2) Minerva(2) Signet Classics(1) J.M. Dent and Sons LTD(1) Helios(1) HarperCollins(1) P. F. Collier Son Corporation(1) Blackie and Son(1) De Stat pentru Literatura si Arta(1) Encyclopaedia Britannica International(1) Librairie Garnier Freres(1) Wordsworth(1) Editura de Stat pentru Literatura si Arta(1) Adevarul Holding(1) Aldo Press(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)
An aparitie
18942012
Limba
 Engleza(11) Romana(7) Franceza(2)
Coperti
 Brosate(11) Cartonate(9)
Colectii
 Biblioteca pentru toti(2) Collins Classics(1) Adevarul 101 carti de citit intr-o viata(1)

Filtrează
Carti John Milton
Ordonează
Pagina: 1
Carti John Milton
Despre John Milton

John Milton (n. 9 Decembrie 1608 - d. 8 Noiembrie 1674), poet, pamfletar si istoric englez, este cunoscut cel mai bine pentru Paradisul pierdut, considerat unanim drept cel mai mare poem epic in limba engleza.

John Milton s-a nascut la Londra la 9 decembrie 1608 avandu-i drept parinti pe John si Sara Milton. El a avut o sora mai mare (Anne), un frate mai mic (Christopher) si mai multi frati care au murit inainte de a ajunge la varsta adulta. In copilarie, John Milton a invatat la Scoala Sf. Paul, iar in timpul vietii sale si-a insusit latina, greaca, italiana, ebraica, franceza si spaniola. A urmat colegiul Christ's, Cambridge, absolvind in 1629, cu o diploma de licenta in arte si, in 1632, cu un Master of Arts.

Dupa incheierea studiilor, Milton a petrecut sase ani traind cu familia sa in Buckinghamshire si a studiat independent. In acea vreme, el a scris On the Morning of Christ’s Nativity, On Shakespeare L’Allegro, Il Penseroso” si „Lycidas”, o elegie in amintirea unui prieten care s-a inecat.

In 1638 a ajuns la Florenta. In timp ce era acolo, Milton s-a bucurat de multe dintre siturile si structurile orasului. Candoarea sa si poezia neo-latina erudita l-au ajutat sa isi faca prieteni in cercurile intelectuale florentine; aici l-a  cunoscut si pe astronomul Galileo, aflat in arest la domiciliu la Arcetri, precum si pe altii. Din cauza razboiului civil iminent de acolo, s -a intors in Anglia mai devreme decat planuise.

Milton era un puritan care credea in autoritatea Bibliei si se opunea institutiilor religioase precum Biserica Angliei si monarhiei, care erau legate. A scris brosuri pe teme radicale precum libertatea presei si l-a sprijinit pe Oliver Cromwell in Razboiul civil englezI. Milton a scris chiar si publicatii oficiale pentru guvernul Cromwell.

In acesti ani Milton s-a casatorit pentru prima data. In 1642, cand avea 34 de ani, s-a casatorit cu Mary Powell, in varsta de 17 ani. Cei doi s-au separat mai multi ani, timp in care Milton a scris The Divorce Tracts, o serie de publicatii care pledeaza pentru disponibilitatea divortului. Cuplul s-a reunit si a avut patru copii inainte ca Mary sa moara, in 1652. De asemenea, in 1652 Milton a devenit total orb. In 1656 s-a casatorit cu Katherine Woodcock. In 1658 a murit si ea.

Aproape de sfarsitul anului 1659, Milton a intrat in inchisoare din cauza rolului sau in caderea lui Charles I si in cresterea Commonwealth-ului. El a fost eliberat, probabil datorita influentei unor sustinatori puternici. Monarhia a fost restabilita in 1660, regele fiind Carol al II-lea.

Dupa eliberarea din inchisoare, Milton s-a casatorit pentru a treia oara, cu Elizabeth Minsull. In 1667 a publicat Paradisul pierdut (in 10 volume), considerata cea mai mare opera a sa si cea mai mare poezie epica scrisa in engleza. Poezia cu versuri libere spune povestea modului in care Satana i-a ispitit pe Adam si Eva si despre expulzarea lor din Gradina Edenului. In 1671 a publicat Paradisul redobandit, in care Iisus invinge ispitele lui Satana, si Samson Agonistes, in care Samson cedeaza mai intai la ispita si apoi se rascumpara. In 1674 poemul Paradisul pierdut (Paradise lost) a fost republicat intr-o versiune revizuita, cu 12 volume.

John Milton a murit in Anglia, in luna noiembrie a anului 1674. Exista un monument dedicat lui in Poet’s Corner, la biserica Westminster Abbey din Londra.

Opera: L'Allegro, Il Penseroso (1631), Lycidas (1638), Poeme ale domnului John Milton, in engleza si latina (1645), On the Late Massacre in Piedmont (1655), Paradisul pierdut (1667), Paradisul regasit, Samson agonizat (1671), Poeme pentru diferite ocazii (1673).
Cărți populare scrise de John Milton: Paradisul pierdut

sus