De ce mancam animale

Momentan acest titlu nu se află în stoc. Intră în pagina de produs, și alege să fii notificat prin email când reintră în stoc!


Jonathan Safran Foer - De ce mancam animale
Jonathan Safran Foer s-a născut pe 27 februarie 1977 în Washington DC în familia unui cunoscut avocat și om politic. A fost un copil sensibil ce de multe ori prefera să stea singur însă a studiat tot timpul și așa a ajuns la Universitatea Princeton la secția de filosofie. Scriitoarea Joyce Carol Oates i-a observat potențialul din eseurile pe care le susținea și i-a spus că cea mai mare calitate a lui este scrisul. A ascultat-o și a început să scrie câștigând astfel locul I la un concurs al universității pentru scriere creativă. Se mută apoi la Sinai pentru a urma medicină însă își dă seama că nu aceasta este menirea lui, așa că începe să scrie serios. Așa apare Totul este iluminat în 2002, carte ce îi va aduce zeci de premii. Urmează apoi Extrem de tare și incredibil de aproape care va ajunge best-seller mai repede decât și-ar fi imaginat.
Cartea "De ce mâncăm animale" a fost publicată pentru prima dată în 2009 la editura americană Little, Brown and Company. În limba română apare în 2017 la editura Publica.
Criticii nu au fost prea prietenoși cu el de această dată. Unii dintre ei au spus că tinde să își împartă cititorii în susținători și hateri, alții au spus că nu a avut o concluzie sigură, însă au existat și păreri bune. Los Angeles Times susține că autorul merită un loc pe piedestal alături de cei mai mari filosofi ai lumii iar actrița Natalie Portman a demonstrat cum aceasta a făcut-o să devină vegană. Fiind atât de încântată de faptul că această carte i-a schimbat viața, împreună cu regizorul Christopher Quinn, a realizat un documentar unanim în 2018 care a avut mare succes.
Totul a început când fiul lui Foer s-a născut iar el a trebuit să decidă dacă îi va da să mănânce carne sau nu. Această decizie aduce cu sine foarte multe complicații și implicații, iar argumentele pro și contra împăturite în povestioare sau fragmente scrise cu patos, ne vor face să ne punem întrebări. De cele mai multe ori când carnea ajunge într-o farfurie, nimeni nu se gândește cum a ajuns acolo, ci cât de gustoasă este. Ei bine, este un drum lung. Animalele cresc în suferință și la fel sunt sacrificate, mediul este deteriorat de fabrici și toată această negativitate ajunge într-un final în stomacul nostru. Istoria consumului de carne este povestită pe un ton calm, chiar dacă Foer susține cu tărie că strămoșii noștrii mâncau mai mult legume și când vânau, sacrificau animale ce au crescut în aer liber și nu înghesuite într-un grajd. Mai mult decât atât, pentru a ne face să înțelegem adevărul, autorul se strecoară ilegal într-o fabrică din domeniu pentru a ne descrie ce se întâmplă acolo. Atmosfera este sumbră, și poate de aceea ele nu sunt deschise publicului, dar cu toate acestea reclamele implică animale fericite. În final discută despre etică și despre cum fiecare individ trebuie să aleagă calea pe care să o urmeze încă din copilărie. Satisfacerea dorinței de a mânca produse din carne nu trebuie să fie mai mare decât ideologia pe care o alegem.


sus