Filtre:
Edituri
 Teora(8) Del Rey(4) Paladin(3) Nemira(3) Ballantine Books(2) Tom Doherty(1) Orbit(1) Baen(1) Gollancz(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19752019
Limba
 Romana(14) Engleza(10)
Coperti
 Brosate(21) Cartonate(3)
Colectii
 Nautilus(3)

Filtrează
Carti Larry Niven
Ordonează
Pagina: 1
Carti Larry Niven
Despre Larry Niven

Scriitor american de science-fiction ale carui cele mai cunoscute opere sunt The Coldest Place, Ringworld (1970), pentru care a primit premiile Hugo, Locus, Ditmar si Nebula, si The Mote in God's Eye (1974, impreuna cu Jerry Pournelle). In anul 2015, Science Fiction and Fantasy Writers of America l-a numit laureat al Premiului Mare Maestru Damon Knight Memorial.

Niven este stranepotul magnatului petrolist Edward L. Doheny, o figura importanta in scandalul Teapot Dome din anii 1920. Numele sau real este Laurence van Cott Niven si s-a nascut la 30 aprilie 1938, in Los Angeles, California. A urmat pentru scurt timp cursurile Institutului de Tehnologie din California si a absolvit cu o diploma de licenta in matematica la Universitatea Washburn, Topeka, Kansas, in 1962. La 6 septembrie 1969 s-a casatorit cu Marilyn Wisowaty, o pasionata de science fiction si de literatura Regency.

Prima povestire publicata a lui Larry, The Coldest Place, a aparut in numarul din decembrie 1964 al revistei Worlds of If. Actiunea era plasata pe partea intunecata a planetei Mercur, considerata pe atunci cel mai rece loc din sistemul solar; din pacate, in aceeasi perioada cu aparitia cartii, oamenii de stiinta au descoperit ca Mercur se roteste intr-adevar in raport cu soarele. Fara sa se descurajeze, Niven a continuat sa scrie despre minunile universului in urmatoarele patru decenii si nu da semne ca s-ar opri.

In 1966, era deja clar ca visele lui Larry Niven se extindeau mult dincolo de copertile cartilor sale. World of Ptavvs, de exemplu, abordeaza tema reinvierii unui extraterestru esuat, ultimul membru al unei specii disparute de 3 miliarde de ani. Niven readuce la viata in mod viu civilizatia Slaver, decedata de mult timp, si ii da drumul lui Kzanol intr-o versiune viitoare a sistemului nostru solar la fel de bine realizata. El a creat un univers bogat populat, cu un trecut si un viitor si cu un potential de poveste infinit. Probabil ca nu este o surpriza faptul ca si-a atras autorul din nou si din nou.

In timp ce scria despre epoca lui Beowulf Shaeffer, Niven a inceput sa viseze cu ochii deschisi la un foc de tabara facut din copaci de scena - copacii cu miezuri de combustibil solid cultivate ca propulsoare de racheta de catre sclavii din Lumea lui Ptavvs. Povestea care a rezultat s-a numit A Relic of Empire. Legand lumea lui Kzanol si a celorlalte personaje din Ptavvs de lumea Papusarilor si de Beowulf Shaeffer, a devenit pivotul istoriei viitoare care a ajuns rapid sa se numeasca Spatiul cunoscut (Known Space).

La inceputul anului 1968, prietenul lui Larry, Norman Spinrad, un alt autor SF, i-a sugerat lui Larry sa arunce in aer spatiul cunoscut, sa scrie o poveste care sa-l distruga complet. Larry a mers atat de departe incat a redactat schita unei povestiri intitulate Down in Flames, care ar fi spulberat Spatiul cunoscut dincolo de orice speranta de rascumparare. Pe la sfarsitul lunii aprilie a descoperit o idee numita sfera Dyson care i-a captivat imaginatia; in jurul acesteia a proiectat o structura de compromis: inelul Niven. Acesta este baza pentru seria Ringworld.

Niven a scris si scenarii pentru diverse emisiuni de televiziune SF, inclusiv pentru seria originala Land of the Lost si Star Trek. In anul 1996 si-a adaptat povestea Inconstant Moon pentru un episod din serialul de televiziune The Outer Limits. El a scris si pentru personajul Green Lantern de la DC Comics, incluzand in povestile sale concepte stiintifico-fantastice dure, precum entropia universala si efectul de deplasare spre rosu, care sunt neobisnuite in benzile desenate.

Opera: seria Tales of Known Space (1996-1994, contine volumele World of Ptavvs, A Gift from Earth, Protector, The Patchwork Girl si colectiile Neutron Star, The Shape of Space Tales of Known Space: The Universe of Larry Niven si The Long arm of Gil Hamilton); colectia Ringworld (1970-2004, contine Ringworld, The Ringworld Engineers-in limba romana: Inginerii lumii inelare, The Ringworld Throne-in limba romana: Tronul lumii inelare, Ringworld's Children); seria Heorot (1987-2020); seria Man-Kzin Wars (1988-2019); seria Ringworld, in limba romana: Lumea inelara (2007-2012); The Mote in God's Eye Lucifer's Hammer (1977, impreuna cu Jerry Pournelle); colectia Inconstant Moon (1973).
Cărți populare scrise de Larry Niven: Lumea inelara

sus