Filtre:
Edituri
 Young Art(5) Arthur(4) HarperCollins(3) Youngart(1) Dell Books(1) HarperCollins Publishers(1) Laurel Leaf Books(1)
Pret
  20 - 50 Lei (2)
An aparitie
19902018
Limba
 Romana(10) Engleza(7)
Coperti
 Brosate(11) Cartonate(6)
Colectii
 Cartile de Aur ale Copilariei(1)

Filtrează
Carti Lois Lowry
Ordonează
Pagina: 1
Carti Lois Lowry
Despre Lois Lowry

Autoare americana de carti populare pentru copii, Lois Lowry s-a nascut la 20 martie 1937, sub numele Lois Ann Hammersberg, apreciata de critici pentru titluri precum The Giver si Number the Stars. Este fiica lui Robert E. Hammersberg, un dentist al armatei Statelor Unite, si Katherine Landis Hammersberg. Deoarece tatal ei era ofiter de cariera in armata, Lowry s-a mutat adesea in timpul copilariei sale.  Fiind un copil timid si introvertit, Lois a cautat companie si divertisment in lumile rxistente in cartile pe care le gasea in biblioteca bunicului ei.

Lowry si-a petrecut o parte din anii de scoala in Japonia, dar a sfarsit prin a absolvi un liceu din New York City. Apoi a petrecut doi ani la Universitatea Brown inainte de a renunta pentru a se casatori. Intre anii 1954-1956 a urmat cursurile Universitatii Brown din Rhode Island, la care a renuntat pentru a se casatori cu ofiterul de marina Donald Lowry. De-a lungul timpului, au avut patru copii: fiicele Alix si Kristin si fiii Grey si Ben. Lowry locuia in Maine impreuna cu familia ei cand a decis sa termine facultatea si, in cele din urma, a obtinut o diploma de licenta de la University of Southern Maine la inceputul anilor 1970.

In anul 1977, scriitoarea si-a publicat primul roman, A Summer to Die, care s-a bazat pe propria experienta de pierdere a surorii sale mai mari, Helen, la o varsta frageda. Tot in aceasta perioada a divortat de sotul ei. Doi ani mai tarziu, Lowry si-a lansat populara serie de romane umoristice cu Anastasia Krupnik, urmata de o alta serie cu Sam, fratele mai mic al Anastasiei. In 1979, Lowry a publicat si Autumn Street, un roman care s-a inspirat si mai mult din propria viata.

In anul 1989, cariera ei a atins o noua culme cu romanul istoric Number the Stars. Pentru acest roman a castigat primul ei premiu Newbery. Patru ani mai tarziu, Lowry a publicat unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, The Giver. Povestea il poarta pe cititor intr-o comunitate din viitor, unde nu exista razboi si saracie, dar vietile tuturor sunt strict controlate. Un tanar adolescent pe nume Jonas devine ucenicul personajului din titlu, singura persoana care are acces la amintirile din trecut.

Patru ani mai târziu, Lowry a publicat unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, The Giver, a carui poveste il poarta pe cititor intr-o comunitate din viitor unde nu exista razboi si saracie, dar vietile tuturor sunt strict controlate. Un tanar adolescent pe nume Jonas devine ucenicul personajului din titlu, singura persoana care are acces la amintirile din trecut. Acest roman i-a adus inca o data premiul Newbery si a fost adaptat pentru filmul cu acelasi nume (2014). Lois a lucrat si la promovarea adaptarii cinematografice a romanului sau. De-a lungul anilor, Lowry a completat aceasta examinare a unui viitor distopic cu Gathering Blue (2000- Fauritoarea de albastru), The Messenger (2004) si Son (2012).

In viata personala, Lois a suferit o pierdere imensa. In anul 1995, fiul ei, Grey, pilot al Fortelor Aeriene americane, a murit intr-un accident de avion. Fiica lui Grey, Nadine, era doar un copil in momentul mortii sale. In ciuda durerii sale, Lowry s-a hotarat sa faca o carte pentru nepoata ei despre viata alaturi de tatal ei. Ea a explicat pentru Publishers Weekly ca actul de a scormoni printre fotografiile de familie pentru acest proiect a inspirat-o sa reflecteze asupra propriei sale vieti. Rezultatul a fost cartea de memorii din 1998, Looking Back.

Opera: A Summer to Die (1977); Find a Stranger, Say Goodbye (1978); Autumn Street (1979); seria Anastasia (1979-1995); seria Sam Krupnik (1988-1999); Number the Stars (1989, Numara stelele. O poveste din Copenhaga); The Giver (1992, Darul lui Jonas); Gathering Blue (2000, Fauritoarea de albastru); seria Gooney Bird (2002-2014); The Messenger (2004); Looking Back (1998); Gooney Bird Greene (2002-2014); The Willoughbys (2008, Fratii Willoughbys); Son (2012); The Willoughbys Return (2020).
Cărți populare scrise de Lois Lowry: Darul lui JonasFauritoarea de albastru

sus