Filtre:
Edituri
 Arthur(4)
Pret
  20 - 50 Lei (2)
An aparitie
20152018
Limba
 Romana(4)
Coperti
 Brosate(3) Cartonate(1)
Colectii

Filtrează
Carti Madeleine LEngle
Ordonează
Pagina: 1
Carti Madeleine LEngle
Despre Madeleine L’Engle

Romanciera si memorialista americana. Este cunoscuta mai ales pentru seriile sale premiate de fantasy si science-fiction pentru tineri adulti si copii de toate varstele. Este cunoscuta in special pentru romanul A Wrinkle in Time si continuarile sale. Nascuta la 29 noiembrie 1918 (New York, SUA), L'Engle a fost singurul copil al unor parinti creativi care i-au incurajat talentele. Mama ei era pianista, iar tatal ei era actor. L'Engle isi descrie copilaria timpurie in cartea sa de memorii Two-Part Inventions: A Story of a Marriage.

A urmat studiile superioare la Smith College, unde a studiat engleza si a citit clasicii. In aceasta perioada a continuat sa scrie. A absolvit cu onoruri si s-a mutat intr-un apartament in Greenwich Village din New York. Acolo a lucrat in teatru. In anul 1945 a publicat primul ei roman, The Small Rain, iar in anul urmator s-a casatorit cu actorul american Hugh Franklin (1916-1986). Cei doi au avut trei copii.

La implinirea a 40 de ani, scriitoarea Madeleine L'Engle s-a gandit serios sa renunte la scris. Primise respingeri peste respingeri atat pentru romanele sale pentru copii, cat si pentru cele pentru adulti. In ziua acelei zile de nastere, a primit vestea ca si ultima ei incercare, The Lost Innocent, fusese respinsa. Circumstantele s-au schimbat dramatic odata cu publicarea romanului A Wrinkle in Time (1962), un roman pentru tineri adulti care fusese respins de peste treizeci de ori si care a fost publicat doar dupa ce L'Engle l-a inmanat personal editorului John Farrar.

In anul 1963, romanul sau A Wrinkle in Time a fost distins cu medalia John Newbery. Acesta a fost adaptat pentru ecran in 2018, dupa ce in 2003 a fost ecranizat filmul de televiziune John Kent Harrison's Adventurers in Fantasy. Pentru cartile ei, care combina elemente din crestinism si din stiinta moderna, Madeleine L’Engle a primit mai multe premii, printre care National Book Award si Margaret Edwards Award.

De asemenea, a fost una dintre cele mai frecvent interzise carti din toate timpurile deoarece unii considera ca este anticrestina sau promoveaza ocultismul. In mod paradoxal, credinta a fost intotdeauna importanta pentru L'Engle. are insista asupra faptului ca toata lumea va fi salvata in cele din urma de Dumnezeu. Ea a meditat asupra problemelor religioase in carti precum And It Was Good: Reflections on Beginnings (1983).

A Wrinkle in Time (1962, O bucla in timp) a inspirat-o pe L'Start sa scrie mai multe continuari, creand ceea ce este cunoscut acum sub numele de The Wrinkle in Time Quintet/Cvintetul timpului. Alte titluri din aceasta serie includ A Wind in the Door (1973 - Vantul bate la usa), A Swiftly Tilting Planet (1978), Many Waters (1986) si An Acceptable Time (1989).

In anul 1965, L’engle a lansat o serie de carti despre descendentii lui Meg Murry si Calvin O'Keefe cu The Arm of the Starfish. Urmatoarele doua titluri din aceasta trilogie au fost Dragons in the waters (1976) si A house like a lotus (1984). Pe langa lucrarile sale de fictiune, Madeleine L’engle a impartasit atat reflectii filozofice, cat si sfaturi practice de scriere in memoriile sale, printre care Walking on Water: Reflectii despre credinta si arta si A Circle of Quiet.

Ca o prelungire a jurnalelor sale personale, memoriile sale au relatat anii de respingere dureroasa in care a incercat sa-si publice opera, provocarile legate de cresterea copiilor in timp ce ambitia literara ardea, precum si credinta sa crestina. A fost o episcopaliana devotata. Madeleine L'Engle a murit la 6 septembrie 2007 intr-un azil de batrani din Litchfield, Connecticut. A lasat peste 60 de lucrari, de la science-fiction la memorii si reflectii despre religie. Ultima ei lucrare, The Joys of Love, a ajuns pe rafturile librariilor in 2008.

Opera: The Small Rain (1945); Ilsa (1946); A Winter's Love (1957); The Wrinkle in Time Quintet/Cvintetul timpului (1962 – 1989); The moon by night (1963); The arm of the starfish (1965); The young unicorns (1968); Dragons in the waters (1976); A severed wasp (1982); A house like a lotus (1984); The Lost Innocent;; Two-Part Inventions: A Story of a Marriage (1998); Certain women (1992); Bright evening star: Mystery of the Incarnation (1997); Madeleine L’engle Herself: reflections on a writing life (2001); The ordering of love: the new and collected poems of Madeleine L’engle (2005); The joys of love (2008).
Cărți populare scrise de Madeleine LEngle: Madeleine L’Engle - O bucla in timpO bucla in timp

sus