Filtre:
Edituri
 Paladin(3) Ballantine Books(3) Orizonturi(3) Simon and Schuster(2) Albin Michel(2) Robert Laffont(2) Random House(1) Pocket Books(1) William Collins(1) Mondadori(1) Pan Books(1)
Pret
  10 - 20 Lei (3)
An aparitie
19812020
Limba
 Engleza(9) Romana(6) Franceza(4) Italiana(1)
Coperti
 Brosate(16) Cartonate(3) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Le Livre de Poche(2) Thriller(1) Bestselleruri internationale(1)

Filtrează
Carti Martin Cruz Smith
Ordonează
Pagina: 1
Carti Martin Cruz Smith
Despre Martin Cruz Smith

Celebru scriitor de romane politiste, nascut la 3 noiembrie 1942, in Reading, Pennsylvania. Tatal sau, John Calhoun, a fost muzician de jazz, iar mama sa, Louise Smith, a fost cantareata de jazz si lider al drepturilor indienilor Pueblo. A studiat la Universitatea din Pennsylvania si a primit o diploma de licenta in scriere creativa (1964). Inainte de a incepe sa scrie fictiune, a lucrat ca jurnalist si editor. La 15 iunie 1968, Smith s-a casatorit cu Emily Arnold. Impreuna au trei copii. Dupa publicarea primului sau roman, The Indians Won (1970, Indienii au castigat), Smith a scris sub pseudonimul Jake Logan, Nick Carter, Martin Quinn si Simon Quinn, producand o varietate de romane de aventuri si romane politiste western. Succesul relativ al romanului Nightwing l-a convins sa renunte complet la pseudonime la mijlocul anilor 1970.

Odata cu aparitia romanului Gorky Park (1981), dupa unsprezece ani de activitate ca romancier prolific, Smith a intrat in randul celor mai bine vanduti autori americani. Desi a fost nominalizat la Premiul Edgar Allan Poe al Mystery Writers of America pentru Nightwing in 1978, un semn de recunoastere profesionala din partea colegilor sai autori, Smith a obtinut recunoasterea nationala abia dupa cartile sale plasate in Uniunea Sovietica, care descriu parteneriate tensionate, dar captivante, intre detectivi rusi si americani.

In 1986 a aparut romanul Stallion Gate. Pentru acesta a investigat persoanele implicate in Proiectul Manhattan. Membrii Proiectului, care au conceput prima bomba atomica, s-au reunit in apropiere de Los Alamos, New Mexico, pentru a-si testa inventia. Smith si-a folosit abilitatile de cercetare pe care si le perfectionase in cazul Parcului Gorki pentru a da o noua viata personajelor istorice implicate in crearea bombei. Smith a inclus personaje istorice precum J. Robert Oppenheimer, Edward Teller si Enrico Fermi, toti fizicieni implicati in crearea primei bombe cu hidrogen.

Urmatoarele doua romane ale lui Smith au reintrat in lumea lui Arkady Renko. In 1989, Smith a publicat Polar Star (Steaua polara). Inca o data, abilitatea lui Smith de a crea emotii originale si personaje realiste a atras atentia criticilor. Washington Post Book World i-a acordat lui Smith titlul de autor al "celor mai inventive thrillere dintre toti cei care se afla in primul rand al scriitorilor de thrillere". Red Square, care a aparut in anul 1992, era plasat in Moscova postcomunista, Renko investigand ascensiunea mafiei "cecene" in Rusia. Criticii au aplaudat inca o data creatia scenica a lui Smith, iar Jonathan Yardley de la Washington Post Book World a apreciat in mod deosebit tematica variata a autorului.

Patru ani mai tarziu, Smith a publicat Rose (1996), un mister din epoca victoriana. Protagonistul romanului este Jonathan Blair, un explorator si inginer, care trebuie sa rezolve misterul disparitiei unui curator local, imprejurare care coincide cu un accident minier in care au murit saptezeci si sase de persoane. Actiunea romanului are loc in orasul englez Wigan si a fost inspirat de romanul lui George Orwell, The Road to Wigan Pier. Printre distinctiile primite pentru lucrarile sale, mentionam: premiul Hammett (de doua ori), Premiul Grand Master Award al Mystery Writers of America, Premiul Golden Dagger al Marii Britanii, precum si Premio Piemonte Giallo Internazionale. Locuieste in California. In present, Martin Cruz Smith locuieste in San Rafael, California, impreuna cu sotia sa si cei trei copii.

Opera: The Indians Won (1970); seria The Inquisitor (1974-1975, cuprinde volumele: The Devil in Kansas, The Last Time I Saw Hell , Nuplex Red, His Eminence, death, The Midas Coffin, Last Rites for the Vulture); Nightwing (1977); seria Arkady Renko (1981-2023, cuprinde volumele Gorky Park, Stallion Gate. Polar Star, Red Square; Rose; Havana Bay; December Six, Wolves Eat Dogs; Stalin's Ghost, Three Stations; Tatiana, The Siberian Dilemma, Independence Square); Stallion Gate (1986); Rose (1996); The Girl from Venice (2016).
Cărți populare scrise de Martin Cruz Smith: Parcul Gorki

sus