Filtre:
Edituri
 Albatros(3) Semne(1) Corint(1) Cerise(1) Hachette(1) Tineretului(1) Hetzel(1) Paris(1) Universul Familiei(1) Litera(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (2)  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
18682018
Limba
 Romana(8) Franceza(4)
Coperti
 Brosate(6) Cartonate(5) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Cutezatorii(2) Biblioteca Scolarului(1)

Filtrează
Carti Mayne Reid
Ordonează
Pagina: 1
Carti Mayne Reid
Despre Mayne Reid

Thomas Mayne Reid (n. 4 aprilie 1818 - d. 22 octombrie 1883) a fost un romancier american de origine irlandeza. A fost un mare admirator al lui Lord Byron. El a luptat in razboiul american-mexican (1846-1848). El este cel mai cunoscut pentru romanul sau de succes The Headless Horseman (1865, tradus in limba romana Calaretul fara cap).

Tatal sau era un cleric presbiterian care se astepta ca fiul sau sa urmeze pe urmele sale. In schimb, Reid s-a inscris la facultatea din Belfast si apoi, dupa ce si-a incheiat studiile, a devenit profesor de scoala.

In 1839, Reid a calatorit in America, ajungand la New Orleans in 1840. Si-a pierdut primul loc de munca la o casa de comisii, refuzand sa biciuiasca sclavi. Ulterior, Reid a folosit Louisiana ca scena a uneia dintre cele mai vandute carti ale sale, un roman anti-sclavie intitulat The Quadroon. Dupa aceea, Reid a deschis o scoala privata de scurta durata in Nashville. Cand a esuat, a mers la Natchitoches, Louisiana, si a lucrat intr-un magazin de produse uscate inainte de a calatori la Pittsburgh, Pennsylvania, unde, in 1842, si-a inceput cariera literara in calitate de colaborator ocazional la The Pittsburgh Morning Gazette. In 1843, dupa o tentativa nereusita in actorie la Cincinnati, Reid si-a croit drum spre Philadelphia, unde s-a imprietenit cu Edgar Allen Poe si a scris atat pentru revistele lui Godey, cat si pentru Graham.

La 1 septembrie 1846, Reid s-a mutat la New York, unde a devenit redactor al societatii la New York Herald. In noiembrie, prima sa si singura piesa, Love’s Martyr, a avut o scurta durata in Philadelphia. Mai tarziu in aceeasi luna, a fost comandat ca al doilea locotenent intr-un regiment de voluntari din New York pentru serviciu in razboiul cu Mexicul.

In iulie 1847 la Puebla, in timp ce actiona ca ofiter de paza, Reid a ucis un barbat inrolat in custodia sa. Ulterior, un tribunal martial a stabilit ca uciderea a fost nejustificata, dar l-a exonerat pe tanarul locotenent din cauza circumstantelor atenuante.

In urma unei batalii, in timp ce conducea un atac, a fost ranit in ambele coapse. Aceste rani i-au cauzat dificultati tot restul vietii.

La sfarsitul razboiului, Reid si-a reluat cariera literara in calitate de colaborator al revistelor din Philadelphia, unde s-a intalnit cu un vechi prieten, Donn Piatt, care l-a invitat sa-si petreaca iarna la casa familiei Piatt din Ohio. In timp ce era acolo, tanarul veteran de razboi si-a completat primul roman, War Life, care s-a bazat pe experientele sale de razboi. A fost publicat la New York in 1849 si a fost mentionat de multe ori ca fiind capitan, desi autorul nu a atins niciodata acest grad.

In 1850, Reid s-a bucurat de primul sau real succes, cand War Life a fost reeditat la Londra sub numele de The Rifle Rangers. In 1851, Reid a urmat cu alte doua romane, The Hunter Hunter si The Desert Home. In anul urmator, acum autorul de succes a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, Elizabeth Hyde, care avea atunci doar treisprezece ani. S-au casatorit la Nottingham in 1854, cand avea cincisprezece ani, iar sotul ei avea treizeci si sase.

In 1856, succesul lui Reid i-a permis sa achizitioneze o proprietate in Buckinghamshire, unde a construit o mosie in stil mexican, numita Ranche. In acelasi an, inspirat de succesul Cabanei unchiului Tom de la Harriet Beecher Stow, a scris un roman anti-sclavie, The Quadroon, care a fost stabilit in Louisiana.

In 1867, in ciuda succesului sau ca romancier, Reid si-a pierdut proprietatea cumparata in Buckinghamshire si a fost obligat sa declare falimentul. El si sotia sa au calatorit in Statele Unite, pana cand s-au stabilit in New York, unde, cu ajutorul financiar al unui fan devotat, autorul de origine irlandeza a continuat sa scrie romane in timp ce publica o revista pentru adolescenti numita Onward. In 1868, Reid a devenit un cetatean american naturalizat. 

Reid si sotia sa s-au intors in Anglia in anii 1870, cumparand o casa la tara in Hertfordshire, unde a incercat sa reinvie o cariera de steag. In 1882, Reid a fost aprobat pentru o pensie de razboi mexicana de catre guvernul Statelor Unite. In anul urmator, s-a intors la Londra, unde si-a petrecut ultimele zile lucrand la memoriile sale de razboi niciodata terminate. Reid a murit acasa la 25 octombrie 1883 si a fost inmormantat trei zile mai tarziu in Kensal Green Cemetery. O piatra funerara cu o ancora, o sabie si o inscriptie din una dintre cartile sale marcheaza locul sau de odihna final.

Cărți populare scrise de Mayne Reid: Calaretul fara cap

sus