Neagu Djuvara - Civilizatii si tipare istorice
Viața fabuloasă a marelui Neagu Djuvara ar putea cu ușurință să devină un subiect de film. Considerat a fi unul din cei mai expresivi istorici și filozofi din ultimul secol, avea să ne lase o imensă moștenire culturală și spirituală. S-a născut la București în 1916, în perioada când Primul Război Mondial bătea la ușă. Originile sale erau aristocrate și educate, poate de acolo moștenind pasiunea pentru scris și cultură.
A trecut dintr-un exil în altul împreună cu familia sa, într-un final stabilindu-se la Paris. Acolo a studiat la cele mai mari universități și a obținut diploma în drept. A participat la campaniile din Basarabia și Transilvania și ceea ce puțini știu este faptul că a fost rănit la mână la Odessa.
A scris impresionante opere de istorie, filozofie și jurnalistică. Lucrări precum “Civilizații și tipare istorice“, “Amintiri din pribegie“ sau “Scurtă istorie ilustrată a românilor“ reprezintă adevărate surse de inspirație pentru cititorii din întreaga lume. A realizat ample cercetări asupra istoriei românilor, preocupat fiind de filozofia artei. Cel mai mult a scris în cei 26 de ani în care s-a reîntors la București, palmaresul său însumând peste 20 de volume.
Și-a lăsat amprenta și în sfera diplomației. Timp de 23 de ani a locuit în Niger, unde a lucrat ca și consilier diplomatic pentru Ministerul Afacerilor Străine. Adeseori a pus la îndoială cercetările istorice referitoare la trecutul nostru, ipotezele sale atrăgând multe controverse. A criticat de multe ori amprenta pe care occidentul și-a lăsat-o asupra politicii românești, sugerând că societatea și cultura românilor nu pot fi caracterizate ca fiind occidentale.
La data de 25 ianuarie 2018 s-a stins din viață la vârsta de 101 ani, fiind înmormântat la cimitirul Bellu.
Opera “Civilizații și tipare istorice“ a fost publicată pentru prima dată în anul 1975 în limba franceză, sub titlul original “Civilisations et lois historique“, la editura Mouton. În 1976 a primit premiul de istorie din partea Academiei Franceze. Lucrarea reprezintă o parte a tezei de doctorat a lui Djuvara, teză pe care a susținut-o la Sorbona. Istoricul a lucrat la carte aproape 20 de ani, scriind-o în timp ce era detașat în Africa.
Lucrarea reprezintă o tentativă curajoasă a istoricului de a găsi un sens în evoluția omenirii, conturând anumite tipare după care marile civilizații ar fi trăit și s-ar fi dezvoltat de-a lungul timpului. Djuvara a încercat să explice în stilul său caracteristic când au apărut civilizațiile, nenumăratele forme ale culturii care le-au modelat și ce a stat la baza dezvoltării lor. Secvențele cronologice sunt transformate în povestiri, istoria parcă ar curge din scrisul autorului.
Cartea este una de referință pentru cititorii pasionați să afle cum se naște o civilizație, cum și în ce etape aceasta moare, în glorie sau nu. Vom întâlni informații esențiale despre civilizațiile din Egiptul antic, Mesopotamia, Creta sau Peru. Suntem purtați pe tărâmurile arheologiei, prin imperii de mult apuse, forme de organizare ale regatelor și origini pierdute.
Horia Roman Patapievici a afirmat despre operă că este o adevărată capodoperă a lui Djuvara. Însuși Emil Cioran îi mulțumea istoricului pentru că a realizat o asemenea lucrare, fiind de părere că aceasta va fi de un real succes.
După anul 1989 cartea a apărut în mai multe ediții în limba română, cele recente conținând o serie de desene documentate și ilustrații alb-negru și color.
Pe rafturile anticariatului nostru, opera se regăsește în mai multe ediții, printre care: Humanitas (2006), Humanitas (2004), Humanitas (2014).


sus