Filtre:
Edituri
 Nemira(3)
Pret
An aparitie
20182022
Limba
 Romana(3)
Coperti
 Brosate(3)
Colectii

Filtrează
Carti Raluca Nagy
Ordonează
Pagina: 1
Carti Raluca Nagy
Despre Raluca Nagy

Scriitoare, doctor in stiinte sociale si antropolog. s-a nascut in 1979 in Cluj-Napoca, Romania. A urmat studii in economie, antropologie si sociologie in Bucuresti, Rabat si Bruxelles. Debutul sau literar a avut loc in 2018 cu romanul Un cal intr-o mare de lebede, publicat la Editura Nemira. Aceasta opera i-a adus Premiul pentru Debut in Proza in cadrul Galei "Sofia Nadejde" si Premiul "Observator Cultural". De asemenea, romanul a fost nominalizat la Festivalul du Premier Roman de Chambéry din Franta, consolidandu-si astfel statutul de scriitoare emergenta pe scena literara europeana.

In anul 2021 a publicat al doilea roman, Teo de la 16 la 18, tot la Editura Nemira. Aceasta carte a fost nominalizata pentru mai multe premii, inclusiv "Sofia Nadejde", "Ziarul de Iasi", "Observator Cultural" si "Leibniz". De asemenea, a fost finalista a Premiului Uniunii Europene pentru Literatura (EUPL) in 2022. Nominalizarea la EUPL a fost o surpriza pentru ea, intrucat nu era familiarizata cu acest premiu, dar a considerat experienta ca fiind oarecum ireala, mai ales ca a coincis cu inceputul razboiului in Ucraina.

In 2023 a aparut volumul Despre memoriile femeii si alti dragoni, o carte de memorii care marcheaza debutul ei in non-fictiune. Aceasta lucrare a fost de asemenea nominalizata pentru Premiul "Observator Cultural". In prezent, Nagy locuieste in Japonia, unde preda la Hokkaido University si Hokkaido International School.

In interviuri, scriitoare romana reflecta asupra dificultatilor si beneficiilor de a fi departe de scena literara romaneasca. Ea recunoaste ca distanta geografica face dificila participarea la viata literara si academica din Romania, dar incearca sa se mentina la curent cu literatura romana contemporana, citind si urmarind activitatea colegilor sai. In ciuda acestor provocari, se simte sustinuta de echipa Nemira si de alte institutii culturale din Romania, desi remarca unele oportunitati ratate, mai ales in contextul nominalizarii la EUPL.

Ea a fost implicata si in proiecte literare precum Laconic, o platforma de flash fiction menita sa promoveze literatura romana contemporana. Ea spera ca acest proiect sa atraga interesul pentru scriitorii romani si sa contribuie la extinderea publicului lor. Nagy considera ca un factor important pentru succesul literaturii romane contemporane este sprijinul institutional, care, din pacate, lipseste adesea, limitand vizibilitatea si accesul scriitorilor romani pe piata europeana.

Pe langa cariera sa literara, Nagy are o vasta experienta in cercetare aplicata, lucrand timp de patru ani in domeniul pacientilor cu cancer, o tema explorata si in romanul "Teo de la 16 la 18". In aceasta carte, Nagy abordeaza problemele legate de cancerul de col uterin si importanta vaccinarii impotriva HPV, subliniind ignorarea suferintei femeilor.Raluca Nagy continua sa fie activa pe scena literara internationala, participand la evenimente si festivaluri literare si contribuind la diverse proiecte.

Anul 2022 a fost un an literar bogat, marcat de multiple nominalizari si premii. Ea spera ca sprijinul pentru literatura romana va creste si ca proiecte precum Laconic vor ajuta la promovarea scriitorilor romani contemporani. Pe viitor, Nagy planuieste sa continue sa scrie si sa contribuie la dezvoltarea literaturii romane, atat prin operele sale, cat si prin proiectele si initiativele in care este implicata.

Opera: Un cal intr-o mare de lebede (2018); Teo de la 16 la 18 (2021); Despre memoriile femeii si alti dragoni (2023).
Cărți populare scrise de Raluca Nagy: Un cal intr-o mare de lebede

sus