Filtre:
Edituri
 Herald(24) Gallimard(7) Humanitas(6) Aion(4) Vega(1) Fratelli Melita(1) Bossard(1) Institutul European(1) Paris(1) Rosmarin(1) Antet(1)
Pret
  10 - 20 Lei (1)  50 - 100 Lei (2)
An aparitie
19272022
Limba
 Romana(36) Franceza(10) Italiana(1) Engleza(1)
Coperti
 Brosate(46) Cartonate(2)
Colectii
 Philosophia Perennis(12) Logos(2) Cultura si civilizatie(2) Mythos(1) Arta Regala(1)

Filtrează
Carti Rene Guenon
Ordonează
Pagina: 12
Carti Rene Guenon
Despre Rene Guenon

Rene Jean Marie Joseph Gueno (n. 15 noiembrie 1886 - d. 7 ianuarie 1951), cunoscut si sub numele de Abd al-Wahid Yahya (dupa conversia sa la islam), a fost un autor si intelectual francez, care a ramas o figura influenta in domeniul metafizicii, scriind pe teme variate de la stiinta sacra si studiile traditionale la simbolism si initiere.

Rene Guenon s-a nascut la Blois, Franta. A crescut intr-un mediu strict catolic si a fost instruit de iezuiti. S-a mutat de tanar la Paris pentru a urma studii la matematica (College Rollin). Totusi, energiile sale au fost deviate curand de la studiile academice si in 1905 a abandonat invatamantul superior. Guenon s-a cufundat in anumite curente ale ocultismului francez si a devenit un membru de frunte in mai multe organizatii secrete, cum ar fi societatile teozofice, spiritualiste, masonice si gnostice. In iunie 1909 a fondat jurnalul ocultist La Gnose.

El a fost influentat de mai multi intelectuali catolici de seama ai vremii, printre care Jacques Maritain, Parintii Peillaube si Sertillanges, si M. Milhaud, care a organizat cursuri la Sorbona despre filosofia stiintei.

A scris si publicat pe scara larga, a dat cel putin o prelegere publica si a mentinut multe contacte sociale si intelectuale. Si-a publicat primele carti in anii 1920 si a devenit curand binecunoscut pentru lucrarile sale pe subiecte filozofice si metafizice. A contribuit regulat la revista catolica Regnabit, recenzia Sacre-Coeur fondata si editata de P. Anizan. Aceste articole dezvaluie reorientarea gandirii lui Guenon in care „traditia” devine acum tema de control. Unele dintre aceste scrieri periodice si-au gasit drum in cartile sale de mai tarziu.

In ianuarie 1928, sotia lui a murit brusc si, dupa o serie de circumstante neprevazute, Guenon a plecat intr-o vizita de trei luni la Cairo. Acolo a fost initiat in ordinul Sufic al Shadhilites si a fost investit cu numele Abdel Wahed Yahya. S-a casatorit din nou si a trait o existenta modesta si retrasa. Doar razboiul a fost cel care i-a dat ragaz pentru a se dedica scrierii unora dintre principalele sale lucrari, inclusiv The Reign of Quantity (1945).

Mai tarziu, Guenon a fost mult mai preocupat de intrebarile referitoare la initierea in traditii ezoterice autentice. A publicat cel putin douazeci si cinci de articole in Etudes Traditionnelles care trateaza acest subiect, din mai multe perspective. Cu toate ca si-a gasit propriul loc de odihna in plinul islamului, Guenon a ramas interesat de posibilitatea existentei unor canale initiale autentice care sa supravietuiasca in crestinism. Niciodata nu a renuntat in intregime la interesul sau pentru Francmasonerie si a revenit la acest subiect in unele dintre ultimele sale scrieri.

De la primele sale scrieri din 1909, opera sa poate fi vazuta ca o incercare de a da o noua exprimare si aplicare a principiilor atemporale care informeaza toate doctrinele traditionale; Guenon a acoperit un teritoriu vast - Vedanta, traditia chineza, crestinismul, sufismul, folclorul si mitologia din toata lumea, traditiile secrete ale gnosticismului, alchimiei si Cabalei. Scrierile sale pot fi impartite in cinci categorii, fiecare corespunzand intr-o oarecare masura cu o anumita perioada din viata sa: articole anterioare anului 1912 in periodice ocultiste; expuneri ale ocultismului, in special spiritualism si teozofie; expuneri ale metafizicii orientale; tratamente atat ale traditiei europene, cat si ale initierii in general; si, in sfarsit, critici ale civilizatiei moderne.

Desi influenta lui Guenon ramane minima in comunitatea academica occidentala, el este influenta fundamentala in dezvoltarea traditionalismului. Cei mai multi traditionalisti il considera drept „interpretul providential al acestei epoci.”

Rene Guenon a fost un scriitor prolific. A publicat saptesprezece carti pe parcursul vietii sale si de atunci au aparut cel putin opt colectii si compilari postume.

Opera: Introducere generala in studiul doctrinelor hinduse (1921), Ezoterismul lui Dante (1925), Omul si devenirea sa dupa vedanta (1925), Regele lumii (1927), Criza lumii moderne (1931), Simbolismul crucii (1931), Starile multiple ale fiintei (1932), Metafizica si cosmologie orientala (1939), Marea triada (1946), Ezoterismul crestin (1954), Francmasonerie si companionaj (1964).

sus