Filtre:
Edituri
 Univers(13) Pentru Literatura Universala(2) Ullstein(1)
Pret
  5 - 10 Lei (2)  20 - 50 Lei (1)  50 - 100 Lei (1)
An aparitie
19631979
Limba
 Romana(15) Germana(1)
Coperti
 Cartonate(8) Cartonate si supracoperta(5) Brosate(3)
Colectii
 Studii(1)

Filtrează
Carti Rene Wellek
Ordonează
Pagina: 1
Carti Rene Wellek
Despre Rene Wellek

Rene Wellek a fost un influent critic si teoretician literar cunoscut pentru munca sa de pionierat in domeniul literaturii comparate. A predat la numeroase institutii de-a lungul carierei sale, inclusiv la Yale si la Universitatea din Iowa. Cel mai cunoscut este pentru lucrarile Teoria literaturii si O istorie a criticii moderne. A fost un sustinator al metodei critice literare „intrinseci”, care respinge influentele politice si sociale asupra operelor literare si subliniaza continutul operei in sine.

Wellek s-a nascut la Viena, Austria, la 22 august 1903, dintr-un tata ceh, Bronislav Wellek, si o mama de origine italiana, Gabriele von Zelewski. Desi Wellek si-a petrecut o mare parte din copilaria timpurie la Viena, unde tatal sau era avocat in Ministerul Finantelor al guvernului austriac, familia s-a mutat la Praga in 1919, dupa sfarsitul primului razboi mondial si prabusirea Imperiului Austro-Ungar. Wellek a primit o educatie clasica, punand accent pe greaca, latina si istorie. Cu toate acestea, educatia sa cosmopolita l-a fortat sa stapaneasca multe limbi in afara de germana sa nativa, inclusiv ceha, franceza, italiana si engleza.

In anul 1922 a intrat la Universitatea Charles (Universitatea ceha din Praga), unde a studiat prima filologie germanica sub indrumarea profesorilor Josef Janko, Arnost Kraus si Otokar Fisher, inainte de a se concentra asupra literaturii engleze. Peste doi ani a calatorit in Anglia pentru prima data pentru a lucra la teza sa intitulata Thomas Carlyle si romantismul. Peste alti doi ani, la varsta de douazeci si trei de ani, si-a luat doctoratul. Dupa absolvire a predat engleza la Praga pana cand a primit o bursa Proctor la Universitatea Princeton de la Institutul de Educatie Internationala. A ramas in Statele Unite doi ani, predand limba germana la Smith College si apoi limbi moderne la Princeton.

In timp ce calatorea inapoi la Praga, Wellek s-a oprit in Anglia pentru a studia la British Museum. El a descoperit dovezi manuscrise ca Samuel Taylor Coleridge parafrazase si tradusese pasaje mari din Critica ratiunii pure de Kant. Cercetarile sale de acolo au condus la prima sa lucrare majora, Immanuel Kant in Anglia. In 1930 s-a intors la Praga si a inceput sa predea la Universitatea Charles ca lector privat. A predat engleza elementara pentru mentorul sau aproape orb, Vilem Mathesius, si a participat la Cercul lingvistic din Praga.

In 1935 a obtinut un lectorat de limba si literatura ceha la Scoala de Studii Slavone a Universitatii din Londra finantata de Ministerul Educatiei din Cehoslovacia. A ramas la Universitatea din Londra pana cand salariul i-a fost taiat, nazistii invadadan Cehoslovacia (1939). Neputand sa se intoarca la Praga, Wellek a obtinut o numire de un an la Universitatea din Iowa, in departamentul de engleza, unde a ramas pana in 1941. In timp ce se afla la Iowa, a colaborat cu Austin Warren la una dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale, Teoria literaturii, care a fost publicata in 1949.

Wellek a activat intr-o varietate de organizatii profesionale de-a lungul carierei sale, inclusiv in Modern Language Association si in Societatea de Arte si Stiinte din Cehoslovacia din America. A fost presedinte al Asociatiei Internationale de Literatura Comparata si al Asociatiei Americane de Literatura Comparata. El a fost, de asemenea, membru fondator al redactiei pentru revista Comparative Literature.

Desi s-a retras in 1972, a continuat sa scrie in anii nouazeci. El a continuat sa lucreze, de exemplu, la sondajul sau analitic cu opt volume, A History of Modern Criticism: 1750-1950 pana la pensionare, in cele din urma ultimele dictand doua volume in timp ce se afla intr-un azil de batrani. La 10 noiembrie 1995, Wellek a murit in Hamden, Connecticut.

Immanuel Kant in England 1793-1838 (1931). [Dissertation] The Rise of English Literary History (1941); Literature and Ideas (1948); Theory of Literature (Teoria literaturii, cu Austin Warren, 1949); A History of Modern Criticism 1750-1950 (Istoria criticii literare moderne, 1955-1992, 8 volume); Dostoevsky: A Collection of Critical Essays (1962); Concepts of Criticism (Conceptele criticii, 1963); The Literary Theory and Aesthetics of the Prague School (1969); Discriminations: Further Concepts of Criticism (1971); Evidence in Literary Scholarship: Essays in Memory of James Marshall Osborn, (cu Alvaro Ribeiro, anthologie, 1979); Four Critics: Croce, Valery, Lukacs, and Ingarden (1981); Chekhov: New Perspectives (Twentieth Century Views), (cu Nonna D. Wellek) Englewood Cliffs: Prentice-Hall Inc., 1981, antologie); The Attack on Literature and Other Essays (1982).
Cărți populare scrise de Rene Wellek: Istoria criticii literare moderne

sus