Marele urias prietenos


Roald Dahl - Marele urias prietenos
Publicată pentru întâia oară în anul 1982, cartea semnată de Dahl avea să facă înconjurul lumii. Dedicată inițial celor mici, avea să devină una dintre cele mai apreciate lucrări ale literaturii universale, fiind tradusă în peste 20 de limbi de circulație internațională și adusă în fața publicului sub formă de filme, benzi desenate și desene animate.
După cum ne-a obișnuit, Dahl este un sensibil, iar personajele sale sunt inspirate din realitatea pe care a cunoscut-o de-a lungul plimbărilor sale în jurul lumii. Cumva, autorul reușește să ne surprindă prin flexibilitate și nonșalanță, dar și prin limbajul simplu pe care îl utilizează. De fiecare dată, lucrările sale pornesc de la o întâmplare nefericită, plină de emoție și urmăresc personaje care au parte de fel și fel de încercări dificile.
Copiii sunt întotdeauna în centrul atenției la Dahl, iar dorința sa de a creiona o lume mai bună este întotdeauna evidentă, încă de la primele rânduri. De această dată, eroina noastră va fi Sophie, o micuță curioasă, care ajunge să cunoască un uriaș prietenos, care îi va deveni cel mai bun amic. Cartea debutează brusc cu momentul în care fetița este smulsă din patul ei și purtată agale într-o peșteră. De aici înainte se petrec o sumedenie de evenimente, iar Sophie pornește într-o călătorie inițiatică nemaipomenită. Alături de eroina noastră, ajungem să cunoaștem lumi fantastice și să cunoaștem personaje pe care nu le-am mai întâlnit.
Locul în care este purtată fetița este de-a dreptul idilic, plin de frumuseți naturale și menit să o determine să rămână. Prietenia care se leagă între aceasta și uriașul cel bun este înduioșătoare, iar publicul va fi copleșit de toate emoțiile pe care le descoperă.
Dahl este fantastic în exprimare și duios în alinierea ideilor principale, iar lucrarea devine de-a dreptul fantastică. Fetița cunoaște acum adevărata față a naturii și se îndepărtează de lumea reală, pentru a pătrunde într-un univers trainic, magic și plin de culoare. Aici, departe de ochii lumii, cunoaște binele și răul, adevărul și minciuna, prietenii și dușmanii, ura și fericirea. Aici, în locul acesta înconjurat de natura dezlănțuită, Sophie devine conștientă de puterea nevăzută a lumii și încet, încet se maturizează.
Noi, cititorii curioși, asistăm cu uimire la acest întreg proces și pornim într-o călătorie deosebită alături de micuța noastră eroină. Cartea va fi distribuită masiv în Europa, iar celebritatea lui Dahl va spori considerabil. Mai multe filme vor fi produse într-un timp scurt și vor avea la bază lucrarea autorului american. Trebuie spus că autorul va fi îndelung criticat pentru complexitatea pe care o oferă personajelor sale și pentru hiperbolizarea eroilor creați. Totuși, scrierile îi vor fi îndrăgite și copiate pretutindeni, iar copiii din întreaga lume vor dori să cunoască îndeaproape poveștile închipuite de autorul nostru.
Treptat, ne familiarizăm cu schimbările bruște pe care autorul le face și cu prezența altor personaje în poveștile deja formate, iar suspansul ne va cuceri de la primele pagini. Acțiunea se desfășoară de obicei pe mai multe planuri narative, iar eroii sunt împărțiți în mai multe tabere, fiecare având un lider.
Cartea de față poate fi găsită pe site-ul nostru în mai multe ediții, dintre care vom aminti următoarele: Arthur (2016), Arthur (2013).


sus