Filtre:
Edituri
 Univers(10) Du Seuil(3) All(2) Humanitas(2) Robert Musil Archiv(1) Panther Books(1) Paralela 45(1) Les Presses Universitaires de France(1) Rowohlt(1) Canova(1) Seuil(1) Universal Dalsi(1) Polirom(1)
Pret
  mai mare de 100 Lei (1)
An aparitie
19562018
Limba
 Romana(18) Franceza(7) Germana(2) Engleza(1)
Coperti
 Brosate(24) Cartonate(2) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Clasici ai literaturii moderne(3) Fictiune fara frontiere(1) Le Livre de Poche(1) Cartea de pe noptiera(1) Meridiane(1)

Filtrează
Carti Robert Musil
Ordonează
Pagina: 12
Carti Robert Musil
Despre Robert Musil

Romancier austro-ungar, Robert Musil s-a nascut la 6 noiembrie 1880, in Klagenfurt (Austria). Musil a scris si piese de teatru, eseuri si nuvele. Lucrarile sale au fost comparate cu cele ale lui Marcel Proust.

In copilarie era introvertit, retras social si adesea bolnav. In 1886 Musil a fost victima unei boli nervoase de origine cerebrala si a suferit doua recaderi in timpul anului scolar 1889 - 1890. La varsta de 12 ani a fost trimis la o academie militara din Eisenstadt, iar apoi intr-o academie militara superioara din Mahrisch-Weisskirchen si Academia Tehnica Militara din Viena. Din 1898 pana in 1901 a studiat ingineria mecanica la Brunn, unde a predat tatal sau, si a trecut al doilea examen de inginerie.

In martie 1902 Musil a mentionat ca este supus unui tratament pentru sifilis, care in acel moment era inca tratat cu mercur. Zeci de ani Musil s-a nelinistit din cauza posibilitatii reaparitiei bolii. Desi Musil a fost frecvent in legatura cu prostituatele, el nu s-a putut elibera de gandul ca a contractat sifilis de la amanta sa, Herma Dietz; in anul 1906 aceasta a avut un avort spontan.

Dupa serviciul militar, Musil a petrecut un an ca asistent neremunerat la Universitatea Tehnica din Stuttgart. Primul roman al lui Musil, Die Verwirrungen des Zoglings Torleß (1906, Young Torless), situat intr-o academie militara exclusiva, a fost publicat pe cand era inca student. Dupa mai multi ani el a negat ca lucrarea ar fi fost despre propriile sale experiente din tinerete. Cu toate acestea, academia militara descrisa era fara indoiala cea de la Weisskirchen, la care participasera Musil si poetul Rainer Maria Rilke.

In 1911 Musil s-a casatorit cu Martha Marcovaldi (nascuta Heimann), o artista din Berlin, care fusese casatorita de doua ori, si a publicat doua romane despre femei, Die Vollendung der Liebe si Die Versuchung der stillen Veronika sub titlul Vereinigungen.
Din 1911 pana in 1914, Musil a lucrat ca bibliotecar la Universitatea Tehnologica din Viena. Contrar asteptarilor sale, lucrarea i-a luat atat de mult timp, incat nu a mai avut energie sa scrie. In cele din urma, in pragul unei crize nervoase, i s-a acordat un concediu pe perioada nedeterminata.

Succesul obtinut de Musil in anii 1920 cu piesele si satirele sale nu a durat. Cele doua piese ale sale, Die Schwarmer (1921), care a primit premiul Kleist, si Vinzenz und die Freundin bedeutender Manner (1923), au fost esecuri comerciale. Situatia sa financiara a devenit mai grava cand a inceput sa-si dedice mai mult timp monumentalului sau roman Der Mann ohne Eigenschaften (Omul fara insusiri), o analiza intelectuala, culturala si sociala a vremurilor din Imperiul Habsburgic.

In timpul primului razboi mondial, Musil a servit in armata austriaca. La inceput, el a crezut ca apara cultura germana si valorile germane, dar treptat a considerat ca razboiul a fost o izbucnire a irationalitatii. Musil a fost stationat prima data in Tirolul de Sud. O parte din brutalitatea luptelor la care a asistat pe prima linie.

In 1929 Robert Musil a suferit o cadere mentala. Musil a trait la Berlin si la Viena. Cand nazistii au intrat in Viena in 1938, Musil si sotia sa evreiasca au fugit in Elvetia. Musil si-a petrecut acolo ultimii ani in saracie si obscuritate. S-a stins din viata pe 15 aprilie 1942, la Geneva.

Opera: Die Verwirrungen des Zoglings Torless (Ratacirile elevului Torless, 1906); Vereinigungen. Zwei Erzahlungen (1911); Drei Frauen (Trei femei, 1924); Vinzenz und die Freundin bedeutender Manner. Possen in drei Akten (1926); Der Mann ohne Eigenschaften (Omul fara insusiri - in trei volume, primele doua publicate in 1930, iar al treilea in 1933); Nachlaß zu Lebzeiten (1936); Uber die Dummheit. Vortrag (Despre prostie, 1937); Der Mann ohne Eigenschaften (1943, fragmente editate postum de catre sotia sa); Beitrag zur Beurteilung der Lehren Machs und Studien zur Technik und Psychotechnik (1980).
Cărți populare scrise de Robert Musil: Omul fara insusiriRatacirile elevului TorlessTrei femei

sus