Filtre:
Edituri
 Humanitas(6) Est(4) Decide Press(1) Est-Samuel Tastet(1) Pandora(1)
Pret
  10 - 20 Lei (4)  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19952019
Limba
 Romana(13) Engleza(1)
Coperti
 Brosate(14)
Colectii
 Raftul Denisei(1) Toph(1) Raftul intai(1) Memorii Jurnale(1)

Filtrează
Carti Salvador Dali
Ordonează
Pagina: 1
Carti Salvador Dali
Despre Salvador Dali

Unul dintre cei mai emblematici pictori ai secolului al XX-lea, precum si realizator de film, sculptor si fotograf. Salvador Felipe Jacinto Dali (1904-1989) s-a nascut in Figueres, Catalonia, dar a petrecut verile in satul de pe litoral Cadaques. Tatal sau a fost Salvador Dali Cusi, de profesie notar, iar mama sa, Felipa Domenech Ferres. Din pacate, nu si-a cunoscut niciodata fratele mai mare, numit si el Salvador Dali, care a murit in copilarie cu doar noua luni mai devreme. In 1908 a venit pe lume singura lui sora, Ana Maria.

In copilarie, Dali se temea de tatal sau, care era cunoscut pentru temperamentul lui dificil, si s-a refugiat in confortul si bunatatea mamei sale si a servitorilor care l-au rasfatat. La varsta de patru ani, tanarul Dalí si-a inceput educatia formala la Escuela Public (scoala publica) in Figueres. Lui Dalí nu-i placea scoala si isi petrecea mult timp visand cu ochii deschisi in loc sa studieze. Nemultumit de progresul lui Dali, tatal sau s-a transferat la o scoala privata unde toate orele lui erau predate in franceza. Desi Dali vorbea catalana si invata si spaniola, franceza urma sa devina limbaj pe care l-a folosit ca artist.

El a studiat pictura cu un prieten de familie, Ramon Pichot, un artist care a pictat mai ales in stilul impresioniştilor, dar a experimentat şi unele stiluri ale avangardei catalane. Pichot, care era prieten cu alti artisti, inclusiv cu Pablo Picasso, a fost un mentor al lui Dali de-a lungul tineretii sale si, in cele din urma, a reusit sa-l convinga pe tatal lui Salvador sa-i permita sa solicite admiterea la San Fernando Academia de Arta din Madrid.

In 1922 s-a inscris la Academia de San Fernando din Madrid. In scurt timp si-a adus excentricitatea la un nou nivel, crescandu-si parul lung si percoanele si imbracandu-se in stilul estetilor englezi de la sfarsitul secolului al XIX-lea. In anul 1923 a fost suspendat din academie pentru ca si-a criticat profesorii si ca ar fi declansat o revolta in randul studentilor. La trei ani dupa ce a fost exmatriculat, s-a intors la academie, dar a fost exclus definitiv cu putin timp inainte de examenele finale pentru ca a declarat ca niciun membru al facultatii nu era suficient de competent pentru a-l examina.

La Paris, Dali i-a intalnit pe Breton, Eluard, Magritte si Ernst. El s-a alaturat oficial grupului suprarealist. In vara anului 1929, poetul Paul Eluard si sotia sa, Elena (Gala), l-au revizitat in casa din Cadaques. Chiar daca ea era cu noua ani mai mare cu el si era deja casatorita, Dali si Gala au devenit foarte apropiati, iar intr-un final au ramas impreuna. Ei s-au mutat impreuna la Paris in toamna anului 1929. Din aceasta cauza, tatal sau l-a dezmostenit; astfel, relatia lor s-a intrerupt timp de aproximativ treizeci de ani.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Dali si Gala s-au stabilit in Europa, petrecand perioada 1940-1948 in Statele Unite. Acesti ani au fost foarte importanti pentru artist; in anul 1941, Muzeul de Arta Moderna din New York i-au oferit lui Dali prima sa expozitie retrospectiva. In 1942, Dalí isi va publica autobiografia intitulata Viata secreta a lui Salvador Dali. Dali si-a manifestat talentul si in alte domenii; a colaborat cu Alfred Hitchcock si Walt Disney in proiecte de film si animatie, a scris si ilustrat carti celebre, a creat si proiectat decoratiuni si costume pentru opera. In plus, a creat bijuterii si piese de mobilier.

Intre 1960-1974 si-a dedicat o mare parte din timpul sau infiintarii Teatrului-Muzeu Dali (Teatrul-Muzeu Dali) din Figueres. Cladirea muzeului a gazduit anterior Teatrul Municipal din Figueres, unde el si-a vazut expozitia publica la varsta de 14 ani. In anul 1982 regele Juan Carlos al Spaniei i-a acordat titlul de marchiz de Pubol. Dali a murit in 1989, la varsta de 84 de ani, din cauza insuficientei cardiace. El este inmormantat in cripta Teatrului Museo din Figueres.

Carti: Incornoratii varstnicei picturi moderne; Da. Revolutia paranoico-critica. Arhanghelismul stiintific; La vie secrete de Salvador Dal (1942, Viata secreta a lui Salvador Dali); La conquete de l’irrationnel (1935); Visages caches (1943, Chipuri ascunse); Jurnalul unui geniu (Journal d’un genie, 1964).
Cărți populare scrise de Salvador Dali: Jurnalul unui geniuChipuri ascunseViata secreta a lui Salvador Dali

sus