Lichidati Parisul!


Sven Hassel - Lichidati Parisul!
Născut în 1917 în Fredensborg, Danemarca, Sven Hassel s-a înrolat în marina comercială la vârsta de 14 ani. Și-a făcut ucenicia în serviciul militar în forțele daneze în anul 1936, iar apoi, din lipsa serviciului, s-a înrolat în armata germană. A servit pe toate fronturile celui de-al doilea Război Mondial, mai puțin nordul Africii. La sfârșitul războiului în 1945 a fost transferat între închisorile rusești, franceze și americane, iar la întoarcerea în Danemarca, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru trădare. A început să scrie prima sa carte, Legiunea blestemaților, în timpul prizonieratului din război. Au urmat încă 13 cărți ce săau vândut în peste 53 de milioane de copii în lumea întreagă și au fost publicate în peste 50 de țări.
În Lichidați Parisul! Hitler are ultima șansă de a salva cel de-al Treilea Reich. Milioane de trupe aliate au debarcat în Normandia. Ordinele sunt clare: Sven și camarazii săi, întăriți de un război sălbatic care i-a purtat de pe stepele însângerate ale frontului rusesc, până la grohotișurile din Monte Casino, primesc ordine clare să se retragă din Strasbourg și să distrugă Parisul pe parcurs. Lichidați Parisul! prezintă cel de-al doilea Război Mondial în cea mai brutală și crudă fază a sa, cu trupele aliate avansând spre Paris și regimentul penal retrăgându-se din calea urgiei.
Peste noapte toți francezii deveniseră patrioți și toți nemții fuseseră obligați să îndeplinească ordine cu care nu erau de acord. 12 zile pentru a mina Parisul. Iată ordinul lui Himmler pentru generalul Von Choltitz. Și dacă punerea în practică a întârziat să apară a fost poate din cauza lui Porta, a Micuțului sau a lui Sven.


sus