Filtre:
Edituri
 Litera(3) Polirom(2) Ivy Books(1) Abacus(1) Plon(1) Penguin Books(1) Bloomsbury(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19922020
Limba
 Romana(5) Engleza(4) Franceza(1)
Coperti
 Brosate(9) Cartonate(1)
Colectii
 Biblioteca Polirom(2) Carte pentru toti(1) Buzz Books(1)
Filtrează
Carti Donna Tartt
Ordonează
Pagina: 1  
Carti Donna Tartt
Despre Donna Tartt

Romanciera americana remarcata in special pentru romanul sau de debut The Secret History (1992) si pentru cea de-a treia carte a sa, The Goldfinch (2013), castigatoare a Premiului Pulitzer 2014 pentru fictiune. Tartt a crescut in micul oras Grenada, Mississippi. Este cea mai mare dintre cele doua fiice ale lui Don si Taylor Tartt.

Tartt si-a cultivat de timpuriu dragostea pentru literatura. Cand avea doar 5 ani, a scris prima ei poezie, iar la treisprezece ani a publicat un sonet. Acestea l-au impresionat rapid pe scriitorul Willie Morris din Mississippi, care i-a recomandat opera lui Barry Hannah, pe atunci scriitor rezident la universitate. Ambii au incurajat-o sa dobandeasca o experienta mai vasta, iar in 1982 s-a transferat la Bennington (Vermont) College.

Dupa incheierea studiilor secundare (1981), Tartt a intrat la Universitatea Mississippi din Oxford. Mai tarziu a fost acceptata la cursul de povestiri scurte Barry Hannah. Dupa primul an de facultate, Tartt s-a transferat la Bennington College din Vermont pentru a studia clasicii. Apoi a inceput sa lucreze la primul ei roman, A secret history (Istoria secreta). Acesta a fost publicat la 3 ianuarie 1993.

Foarte mediatizat, romanul de debut a fost a fost caracterizat ca fiind un "mister al crimei in sens invers"; detaliile crimei au fost dezvaluite in primele pagini ale lucrarii. Cartea s-a aflat pe lista celor mai bine vandute carti din The New York Times timp de treisprezece saptamani.

Al doilea roman al ei a fost publicat doar zece ani mai tarziu. Acesta se numeste The Little Friend (2002), si relateaza incercarea unei fete de doisprezece ani de a razbuna moartea fratelui ei. In ceea ce priveste tonul, decorul si intriga, lucrarea era aproape antiteza primului ei roman. In anul 2003 a castigat Premiul literar WH Smith.

In anul 2014, cartea The Goldfinch (Sticletele), publicata in 2013, a castigat Premiul Pulitzer pentru fictiune. Potrivit Los Angeles Times, juriul a descris romanul ca fiind unul de maturitate, cu personaje rafinat desenate. O adaptare cinematografica a romanului a fost lansata in anul 2019.

Toate cele trei carti ale lui Tartt sunt mistere si, potrivit multor surse, ea insasi este oarecum un mister, preferand sa duca o viata privata, in ciuda succesului sau ca scriitoare. Romanul A history secret (Istoria secreta) pare sa fi fost puternic influentata de Dickens, unul dintre scriitorii favoriti ai lui Tartt din copilarie.

Opera: A secret history (1993, Istoria secreta); The Little Friend (2002, Micul prieten); The Goldfinch (2013, Sticletele).
Cărți populare scrise de Donna Tartt: Istoria secretaSticletele

sus