Filtre:
Edituri
 Niculescu(10) Bloomsbury(5) Riverhead Books(3) Belfond(2) Taschen(1)
Pret
  20 - 50 Lei (2)
An aparitie
20032020
Limba
 Romana(10) Engleza(8) Franceza(2) Germana(1)
Coperti
 Brosate(17) Cartonate si supracoperta(3) Cartonate(1)
Colectii

Filtrează
Carti Khaled Hosseini
Ordonează
Pagina: 1
Carti Khaled Hosseini
Despre Khaled Hosseini

S-a nascut la 4 martie 1965 (Kabul, Afganistan) si este un scriitor afgan-american si medic; Khaled Hosseini este cunoscut pentru reprezentarile sale vii ale Afganistanului, in special in The Kite Runner (Vanatorii de zmeie, 2003).

El este cel mai mare dintre cei cinci copii si a petrecut primii ani din copilarie in capitala Kabul. Familia sa locuia in bogatul cartier Wazir Akbar Khan al orasului, intr-o atmosfera cultivata, cosmopolita, in care femeile traiau si lucrau la egalitate cu barbatii. Tatal sau lucra pentru ministerul de externe, in timp ce mama lui preda literatura persana, iar Khaled a crescut iubind comorile poeziei clasice persane.

Desi cultura din tara sa nu avea o lunga traditie de fictiune literara, lui Hosseini i-a placut sa citeasca romane straine in traducere si a inceput sa compuna povesti proprii. De asemenea, el a facut cunostinta cu bucatarul familiei sale, membru al grupului etnic Hazara, o minoritate care a suferit mult timp din cauza discriminarii in Afganistan. Tanarul Khaled Hosseini l-a invatat pe omul analfabet sa citeasca si sa scrie, insusindu-si o prima perspectiva asupra nedreptatilor propriei sale societati.

In 1976, tatal lui Hosseini a fost repartizat la ambasada de la Paris, iar Khaled s-a mutat impreuna cu restul familiei sale in Franta. Erau gata sa se intoarca la Kabul in 1980, dar pana atunci patria lor asistase la o fractiune comunista si la invazia armatei sovietice. Familia a cautat azil politic; acesta li s-a acordat in Statele Unite, iar in septembrie 1980 s-au mutat la San Jose, California.

In anul 1984 a absolvit liceul si s-a inscris la Universitatea Santa Clara, unde a obtinut o diploma de licenta in biologie (1988). In anul urmator a intrat la Universitatea din California, San Diego, Facultatea de Medicina, unde in a obtinut o diploma in medicina (1993). Si-a incheiat rezidenta la centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles si a fost internist practicant intre 1996 si 2004. A practicat medicina timp de peste zece ani; in anul 2001 a scris primul sau roman, numit The Kite Runner (Vanatorii de zmeie). In anul 2003 a fost publicat. Acestui debut a dat startul uneia dintre cele mai mari cariere literare din timpurile noastre.

Astazi, Khaled Hosseini este unul dintre cei mai recunoscuti si cel mai bine vanduti din lume. Cartile sale, The Kite Runner, A Thousand Splendid Suns (Splendida cetate a celor o mie de sori) si And the Mountains Echoed (Si muntii au ecou), au fost publicate in peste saptezeci de tari si au vandut peste 40 de milioane de exemplare in intreaga lume.

Devotamentul sau fata de patria sa se extinde dincolo de scrierile sale. Activismul sau pentru un Afganistan mai bun este dovada dragostei sale pentru patrie. Din 2006, Hosseini a fost ambasador de bunavointa la Agentia Natiunilor Unite pentru Refugiati, UNHCR. Site-ul sau oficial contine, de asemenea, informatii si linkuri catre numeroase organizatii de ajutorare care ajuta Afganistanul, pe langa Fundatia Khaled Hosseini, care ofera asistenta umanitara in Afganistan. Descris de intervievatori ca un barbat frumos si inteligent, Khaled Hosseini a fost declarat cel mai faimos afgan din lume de catre revista Time. El locuieste in nordul Californiei impreuna cu sotia sa, Roya si cei doi copii ai lor.

Opera: The Kite Runner (Vanatorii de zmeie, 2003); A Thousand Splendid Suns (Splendida cetate a celor o mie de sori, 2007); And the Mountains Echoed (Si muntii au ecou, 2013); Sea Prayer (Ruga catre mare, 2018).
Cărți populare scrise de Khaled Hosseini: Splendida cetate a celor o mie de soriVanatorii de zmeieSi muntii au ecou

sus