Filtre:
Edituri
 Polirom(9) Fitzcarraldo(1) Riverhead Books(1) Art(1)
Pret
  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
20012023
Limba
 Romana(10) Engleza(2)
Coperti
 Brosate(12)
Colectii
 Top 10+(3) Biblioteca Polirom(2) Desenul din covor(1)

Filtrează
Carti Olga Tokarczuk
Ordonează
Pagina: 1
Carti Olga Tokarczuk
Despre Olga Tokarczuk

Scriitoare si eseista nascuta in anul 1962, la Sulechow (Polonia). Este considerata una dintre cele mai importante si influente scriitoare din literatura poloneza contemporana. Autoarea poloneza a afirmat ca a fost o cititoare vorace inca de la o varsta frageda, cartile si povestirile reprezentand dintotdeauna o parte importanta din viata ei. De asemenea, a mentionat ca a fost fascinata de mitologie si folclor si ca acest interes a determinat-o sa studieze psihologie si filosofie la Universitatea din Varsovia.

A studiat psihologia la Universitatea Jagielloniana din Cracovia, Polonia. Dupa incheierea studiilor, Tokarczuk a lucrat ca terapeut si consilier, dar in cele din urma a decis sa urmeze o cariera de scriitor. In anul 1989 a publicat prima sa carte, Dom dzienny, dom nocny (Casa de zi, casa de noapte), iar de atunci a publicat multe alte lucrari care au fost aclamate pe scara larga pentru stilul lor imaginativ si neconventional si pentru explorarea unor teme si idei complexe.

Tokarczuk a castigat rapid recunoastere pentru stilul si viziunea sa unica asupra lumii. A publicat mai multe romane, povestiri si colectii de poezii, precum si carti pentru copii. Printre cele mai cunoscute lucrari ale sale se numara Dom dzienny, dom nocny (1989 - Casa de zi, casa de noapte), Prawiek i inne czasy (1992, Straveacul si alte vremi), Bieguni (2007, Ratacitorii), Księgi Jakubowe (2014) si Cicha noc (2018).

In anul 2018 a castigat Premiul International Man Booker in 2018 pentru Bieguni. In acelasi   an a primit si Premiul Nobel pentru Literatura pentru "imaginatia narativa universala care transcende granitele nationale si culturale". De asemenea, a primit multe alte premii prestigioase pentru operele sale, cum ar fi Polish Nike Book Prize si European Literary Prize. Opera sa a fost tradusa si apreciata pe scara larga atat in tara sa de origine, cat si in strainatate.

Pe langa contributiile sale la literatura, Tokarczuk este, de asemenea, o pacifista activa si o sustinatoare a drepturilor minoritatilor. Scrierile sale reflecta adesea opiniile sale politice si angajamentul sau fata de toleranta si intelegere reciproca. Ea a fost, de asemenea, activa in promovarea ecologismului si a drepturilor animalelor, iar scrierile sale reflecta adesea aceste interese.

Opera: Dom dzienny, dom nocny (1989, Casa de zi, casa de noapte); Podroz ludzi Księgi (1993, Calatoria oamenilor cartii); Prawiek i inne czasy (1996, Straveacul si alte vremi); Bieguni (2007, Ratacitorii); Księgi Jakubowe (2008); Ostatnie historie (2004, Ultimele povestiri); Prowads swoj pług przez kosci umarłych (2009, Poarta-ti plugul peste oasele mortilor); Księgi Jakubowe (2014); Cicha noc (2018).
Cărți populare scrise de Olga Tokarczuk: RatacitoriiCalatoria oamenilor CartiiUltimele povestiri

sus