Filtre:
Edituri
 Rao(22) Black Swan(2) Du Rocher(1) Penguin Books(1) Arkana(1) Touchstone(1) Pocket Books(1) Univers Enciclopedic(1)
Pret
  10 - 20 Lei (1)  20 - 50 Lei (1)  50 - 100 Lei (2)
An aparitie
19742010
Limba
 Romana(23) Engleza(6) Franceza(1)
Coperti
 Brosate(26) Cartonate si supracoperta(4)
Colectii
Filtrează
Carti Carlos Castaneda
Ordonează
Pagina: 1  2  
Carti Carlos Castaneda
Despre Carlos Castaneda

Carlos Castaneda, antropolog si scriitor de origine peruana (n. 25/31 decembrie 1925, Cajamarca, Peru – d. 27 aprilie 1998, Westwood, California), a fost considerat un tata al miscarii New Age pentru seria sa de carti bazate pe secretele mistice ale unui saman indian Yaqui.

O figura enigmatica care a refuzat sa fie fotografiata sau inregistrata, Castaneda a oferit informatii autobiografice contradictorii, iar o buna parte din viata sa timpurie a fost neclara. Desi a sustinut ca s-a nascut in São Paulo, Brazilia, inregistrarile de imigrare din SUA au marcat locul sau de nastere drept Cajamarca. Se stia, insa, ca in 1951 s-a mutat in S.U.A., unde a studiat antropologia la Universitatea din California, Los Angeles (doctorat, 1973). In timpul unei calatorii in Arizona, la inceputul anilor '60, l-a cunoscut pe Don Juan Matus, un Yaqui care se presupune ca ar putea manipula timpul si spatiul. Castaneda a devenit ucenicul sau, iar cei doi au pornit intr-o serie de aventuri presarate cu droguri.

In 1965, Castaneda s-a intors la Los Angeles si a inceput sa scrie despre experientele sale. The Teachingings of Don Juan: A Yaqui Way of Knowledge a fost publicat in 1968 si a devenit rapid un best-seller. Cu descrierile sale elocvente ale „realitatii neobisnuite”, s-a dovedit deosebit de popular in randul tinerilor americani deziluzionati de razboiul din Vietnam. Au urmat o serie de carti, inclusiv A Separate Reality: Further Conversations with Don Juan (1971) si Journey to Ixtlan: The Lessons of Don Juan (1972). Faima sa din ce in ce mai mare l-a facut pe Castaneda din ce in ce mai recluziv, iar moartea sa nu a fost dezvaluita timp de aproape doua luni. Cele 12 carti ale sale au vandut peste 28 de milioane de exemplare in 17 limbi.

Patru carti i-au adus lui Castaneda laudele criticilor si faima de renume mondial in cadrul comunitatii vrajitorilor si a contraculturii psihedelice. De asemenea, i-au adus acuzatii pentru autenticitatea afirmatiilor sale si sinceritatea personajului sau de la Joyce Carol Oates, Richard de Mille si altii. In 1973, revista TIME a descoperit ca Castaneda a mintit despre trecutul sau, precum serviciul sau militar, ocupatia tatalui sau, varsta si natiunea sa de nastere. De asemenea, criticii au descoperit numeroase cazuri de plagiat, deoarece presupusele citate ale lui don Juan le pot fi atribuite unor zeci de alti scriitori si filozofi. Desi au fost criticate drept fictive, cartile lui Castaneda sunt clasificate drept non-fictiune.

In 1998, la varsta de 72 de ani, Castaneda a murit. Chiar si in cercul sau de apropiati, putini au stiut ca era mort; timp de doua luni, mass-media nu a aflat de moartea lui. A fost incinerat la mortuarul Culver City si nimeni nu stie ce s-a intamplat cu cenusa sa.


sus