Filtre:
Edituri
 Litera(5) Polirom(2) Alfred A. Knopf(1) Ivy Books(1) Abacus(1) Plon(1) Penguin Books(1) Bloomsbury(1)
Pret
An aparitie
19922022
Limba
 Romana(7) Engleza(5) Franceza(1)
Coperti
 Brosate(11) Cartonate si supracoperta(1) Cartonate(1)
Colectii
 Biblioteca Polirom(2) Clasici contemporani(1) Carte pentru toti(1) Buzz Books(1)

Filtrează
Carti Donna Tartt
Ordonează
Pagina: 1
Carti Donna Tartt
Despre Donna Tartt

Romanciera americana remarcata in special pentru romanul sau de debut The Secret History (1992) si pentru cea de-a treia carte a sa, The Goldfinch (2013), castigatoare a Premiului Pulitzer 2014 pentru fictiune. Tartt a crescut in micul oras Grenada, Mississippi. Este cea mai mare dintre cele doua fiice ale lui Don si Taylor Tartt.

Tartt si-a cultivat de timpuriu dragostea pentru literatura. Cand avea doar 5 ani, a scris prima ei poezie, iar la treisprezece ani a publicat un sonet. Acestea l-au impresionat rapid pe scriitorul Willie Morris din Mississippi, care i-a recomandat opera lui Barry Hannah, pe atunci scriitor rezident la universitate. Ambii au incurajat-o sa dobandeasca o experienta mai vasta, iar in 1982 s-a transferat la Bennington (Vermont) College.

Dupa incheierea studiilor secundare (1981), Tartt a intrat la Universitatea Mississippi din Oxford. Mai tarziu a fost acceptata la cursul de povestiri scurte Barry Hannah. Dupa primul an de facultate, Tartt s-a transferat la Bennington College din Vermont pentru a studia clasicii. Apoi a inceput sa lucreze la primul ei roman, A secret history (Istoria secreta). Acesta a fost publicat la 3 ianuarie 1993.

Foarte mediatizat, romanul de debut a fost a fost caracterizat ca fiind un "mister al crimei in sens invers"; detaliile crimei au fost dezvaluite in primele pagini ale lucrarii. Cartea s-a aflat pe lista celor mai bine vandute carti din The New York Times timp de treisprezece saptamani.

Al doilea roman al ei a fost publicat doar zece ani mai tarziu. Acesta se numeste The Little Friend (2002), si relateaza incercarea unei fete de doisprezece ani de a razbuna moartea fratelui ei. In ceea ce priveste tonul, decorul si intriga, lucrarea era aproape antiteza primului ei roman. In anul 2003 a castigat Premiul literar WH Smith.

In anul 2014, cartea The Goldfinch (Sticletele), publicata in 2013, a castigat Premiul Pulitzer pentru fictiune. Potrivit Los Angeles Times, juriul a descris romanul ca fiind unul de maturitate, cu personaje rafinat desenate. O adaptare cinematografica a romanului a fost lansata in anul 2019.

Toate cele trei carti ale lui Tartt sunt mistere si, potrivit multor surse, ea insasi este oarecum un mister, preferand sa duca o viata privata, in ciuda succesului sau ca scriitoare. Romanul A history secret (Istoria secreta) pare sa fi fost puternic influentata de Dickens, unul dintre scriitorii favoriti ai lui Tartt din copilarie.

Opera: A secret history (1993, Istoria secreta); The Little Friend (2002, Micul prieten); The Goldfinch (2013, Sticletele).
Cărți populare scrise de Donna Tartt: Istoria secretaSticletele

sus