Filtre:
Edituri
 Meridiane(8) Hachette(7) Gondolat(1) Marabout(1) Le Livre de Poche(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (6)  5 - 10 Lei (3)
An aparitie
19551971
Limba
 Romana(9) Franceza(8) Maghiara(1)
Coperti
 Brosate(16) Cartonate(1) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Biblioteca de Arta(7) Le Livre de Poche(1) Mica Enciclopedie de Arta(1)

Filtrează
Carti Henri Perruchot
Ordonează
Pagina: 1
Carti Henri Perruchot
Despre Henri Perruchot

Scriitor, filozof, istoric de arta, biograf, editor, romancier francez, membru fondator al premiilor literare Morvan si director de reviste. Henri Perruchot s-a nascut la 27 ianuarie 1917 la Montceau-les-Mines (Saône-et-Loira) si a murit la 17 februarie 1967 la Paris.

Si-a petrecut copilaria si tineretea la Marsilia. A obtinut licenta in limba engleza la Facultatea de Litere din Aix-en-Provence si a devenit profesor. Dupa o vreme scurta de predare, Perruchot s-a orientat spre scris si s-a stabilit la Paris. A scris si publicat mult, de la romane si eseuri la articole in presa.

O perioada a fost si editor de carte, insa si-a castigat publicul odata cu publicatea biografiilor artistilor plastici in care informatia stiintifica se imbina inspirat cu literatura si forta de evocare a istoricului ce isi cunoaste si intelege perfect subiectul). Acestea au fost foarte apreciate si premiate, traduse in numeroase tari. Este membru al Societe des gens de lettres.

In anul 1947, ca reactie impotriva existentialismului sartrian, a creat epifanismul, o miscare umanista. Criticul de arta si literatura Michel Ragon a fost unul dintre putinii intelectuali care l-au urmat. El a fost unul dintre fondatorii Premiului Literar Morvan, care ii poarta numele, creat la Liernais (1960) si decernat la doi ani.

In anul 1961 a preluat conducerea revistei Jardin des Arts, fondata de Rene Wittmann (1954). Unele dintre articolele publicate in paginile acestei reviste au devenit capitole din lucrarile sale. Henri Perruchot a murit la varsta de 50 de ani, lasand neterminat ultimul sau manuscris dedicat vietii lui Rodin. Este inmormantat in cimitirul din Blanot (Cote-d'Or).

Opera: La vie de Van Gogh (Viata lui Van Gogh, 1955); La vie de Cezanne (Viata lui Cezanne, 1956), La vie de Toulouse Lautrec (Viata lui Toulouse-Lautrec, 1958); La vie de Manet (Viata lui Manet, 1959); La vie de Gauguin (Viata lui Gauguin, 1961); La vie de Renoir (1964, Viata lui Renoir); La vie de Seurat (Viata lui Seurat, 1966).

sus